Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden olan Konya İli, geniş arazi varlığı, sayısız tarihi ve kültür varlığı, eşsiz doğal güzellikleri, yaşantısında var olan inancının gereği hoşgörü ve huzurun merkezi bir büyük şehir olarak hep göz önünde olmuş bir yerleşim alanıdır.
Yıllardır İslam ve Türk medeniyetinin izlerini bağrında yaşatan Konya İli’nde tarih, kültür, inanç, örf ve adetlerin yaşatıldığını görmek o atmosfer içinde yaşamak ...devamı...
önceki derslerimizde çeşitli sulama yöntemlerini inceledik. Sebze yetiştiriciliği ülkemiz için en önemli tarım kollarından birisini oluşturmaktadır. Hem halkımızın iyi ve dengeli beslenmesi, hem de ihracatta oldukça önemli bir yeri olması sebzeciliğin önemini artıran özellikleridir.
Sebze tarımında da suyun ve sulamanın vazgeçilmez bir yeri vardır. Çeşitli sebzelerin bünye yapısının % 60-90 ını su oluşturmaktadır. Bu nedenle de sebzeler diğer bitkilere ...devamı...
Günümüzde gıda sanayinin gelişmesine bağlı olarak uygulanan işleme tekniklerinin gıdaların görünüş özellikleri üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkiler, gıdaların teknolojik nedenlerle renklendirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.Gıdaları tüketici için daha cazip hale getiren bu renklendiriciler arasında gıdalara eklenmesi yasak olan boyalarda yer almaktadır.Buna örnek olarak bazı azo grubu renklendiricileri verebiliriz.
Azo grubu renklendiricileri en ...devamı...
2. GÜBRELERİN SINIFLANDIRILMASI
Gübreler yapılarına göre organik, kimyasal ve mikrobiyal gübreler olmak üzere üç gruba ayrılırlar.
2.1. ORGANİK GÜBRELER
2.1.1. Hayvan Gübreleri
2.1.2. Kompost
2.1.3. Turba Toprağı (Torf)
2.1.4. Yeşil Gübreler
2.1.5. Humik Asitler
2. 2. KİMYASAL GÜBRELER
2.2.1. TEK BESİN MADDESİ İÇEREN GÜBRELER
2.2.1.1. Azotlu Gübreler
2.2.1.2. Fosforlu Gübreler
2.2.1.3. Potasyumlu Gübreler
2.2.2. BİRDEN ...devamı...
Tarımsal üretimin artırılması için, toprak işlenmeli, ekilmeli, sulanmalı, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmelidir. Bütün bu işlemlerin yanısıra bitkiyi besleyici, üretimi artırıcı çarelere de başvurmak gerekir.
Bitkiler de insanlar ve hayvanlar gibi gelişmeleri için beslenmek zorundadırlar. Bitkiler besinlerinin büyük bir kısmını topraktan kökleri vasıtasıyla alırlar. Toprakta, yetiştirilen bitkilerin ihtiyacını karşılayacak ...devamı...
ÖNEMİ
Hayvan pancarı birim alandan fazla miktarda besin sağlayan önemli bir yem bitkisidir. özellikle kışın hayvanların iştahla yiyeceği en iyi ve ucuz yemlerden birisidir. Şekerli ve sulu olması sebebiyle hayvanların et ve süt verimi üzerinde önemli ölçüde verim artışı sağlar. Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
İklim isteği:
Genellikle ...devamı...
Hastalıklar tavuk yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civcivlerin, piliçlerin, tavukların bakım ve beslenmelerinin çok önemli olması yanında yetiştiriciler çok çeşitli hastalıklarla mücadele etmek durumundadırlar. Fakat hastalıklar o kadar çeşitlidir ki...Her hastalık ayrı bir bilgi ister.
Bu konuyu da öğrenirseniz, hastalıklar hakkında epeyce bilginiz olacak. Ama hala yeterli sayılmaz. öldürücü olanı var, olmayanı var. Ama her biri mutlaka verimi düşürüyor. ...devamı...