Dr. YILMAZ EMRE
2004
Giriş
Ülkemizin birçok göl ve akarsuyunda bulunan yayın balığı (Silurus glanis), talebi fazla olan bir türdür. Ancak bilinçsiz avlanma ve olumsuz çevre faktörlerinden dolayı birçok göl ve akarsuyumuzda nesli ya tamamen tükenmiş veya oldukça azalmıştır. Populasyonlarda gerekli restorasyonun temini ancak stok takviyeleri ve bu türün yapay koşullarda üretimi ile mümkündür.
Yine Dicle ve Fırat nehirlerimizde bu türün ...devamı...
Türkiye'de ikiyüzbinden fazla manda bulunuyor. Mandanın et verimi yanında süt verimi çok önemlidir. Derisi kaliteli kösele yapımında kullanılır. Hastalıklara dayanıklıdır. Kaba ve kalitesiz yemleri çok iyi değerlendirir. Kolay yetişen, kolay beslenen ve kârlı üretim sağlayan bu hayvanı yakından tanıyacağız. İyi bir bakım ve beslemenin nasıl olacağını anlatacağız.
İŞTAHLI HAYVANDIR
Manda yiyecek seçmez. Ne verirseniz yer. Meradan severek yararlanır. ...devamı...
Sığır ırklarımız Yerli sığır ırklarımız ve Kültür Sığır Irklarımız olarak 2 ana başlıkta incelenebilir.
2.1. YERLİ SIĞIR IRKLARIMIZ
Yerli sığır ırklarımızı Yerli Kara, Boz ırk, Doğu Anadolu Kırmızısı ve Güney Doğu Anadolu Kırmızısı olarak sayabiliriz. Bu 4 yerli ırkımızdan başka ülkemizin değişik bölgelerinde farklı adlarla adlandırılan yerli sığır ırklarına da rastlanılmaktadır. Ancak bu ırkların çoğunun sayıları azalmış ...devamı...
Ülkemiz doğal koşulları ve tarımın yapısı bakımından hayvancılık için uygundur. Ancak, kurak iklim, zayıf otlak durumu ve gerekse hayvanlara uygulanan bakım ve besleme yetersizliği yüzünden sığır gibi büyükbaş hayvanlardan çok, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar daha fazla çoğalma şansı elde etmiştir.
Ancak koyun ırklarının da bölgelere göre değiştiği görülür. Genel olarak Anadolu’nun iç kısımlarında yağlı kuyruklular, denize yakın bölgelerde ...devamı...
Ülkemizde çeşitli kültür bitkilerinde sorun olan bazı önemli geniş yapraklı yabancı otlar resimleri ile birlikte aşağıda verilmiştir.
Yapışkan ot
Sarı ot
Kokar ot
Gökbaş
Köygöçüren
Kekre
Yabani hardal
Sirken
Kan damlası
Kırmızı köklü tilki kuyruğu
Gelincik
Papatya
Karamuk
Pelemir
Taşkesen
Çıtlık
Bozot
Hazeran
Fare kulağı Düğün çiçeği
Süpürge otu
Domuz pıtrağı
Pıtrak
...devamı...
Bitkileri Türkiye’nin kuzeyinde batıdan doğuya uzanan bir kuşak boyunca, genellikle 1000 m ve daha fazla yükseklerde, hava oransal nemi fazla olan yerlerde doğal olarak bulunurlar. Bu yörelerde bulunan halk tarafından çeşitli isimler altında (ağaç çileği, ayı üzümü, more, mudimak, kavuklu çilek, kırmızı böğürtlen v.b.) tanınırlar.
Son yıllarda Ülkemizde derin dondurma tekniklerinin geliştirilmesiyle, yurt dışına ihraç edilen dondurulmuş ürünler içinde ...devamı...
* Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Köprülü Mahallesi Hacı Sabancı Bulvarı No:4 01330 Yüreğir/ADANA
Telefon : 0322 344 17 17 - 344 19 24 - 344 19 37 - 344 19 54
Faks : 0322 344 15 15
E-Posta :
Aladağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
Mansurlu Mah. Aladağ/ADANA
Telefon : 0 322 591 20 10
Faks : 0322 591 20 10
E-Posta :
Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
Burhaniye Mahallesi Nihal ...devamı...
Koyun yetiştirmede amacımız yüksek gelir elde etmek değil midir ?
Bunun ilk şartı yetiştirdiğimiz koyunlardan düzenli olarak ve çok miktarda yavru elde etmekle olur.
Elde edilen yavru sayısı ne kadar yüksek ise dışarıya satılarak gelir getirecek hayvan sayısı da o kadar yüksek olur. Yine elde edilen yavru sayısı ne kadar yüksek olursa kendi sürümüzde en iyi gençlerin kalması sağlanır. Böylece her sene sürünün verim düzeyi artar.
ÜREME
Erkek ...devamı...