1. TANIMI VE öNEMİ
Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susam, tohumlarında %50-60 yağ içeren yazlık ve otsu bir bitkidir. Bileşiminde ayrıca %25 protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir. GAP'ın devreye ...devamı...
Peynir, sütün maya ile pıhtılaştırılıp, pıhtının çeşitli şekillerde işlenmesi, süzülmesi, preslenmesi ve belirli koşullarda olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür.
Peynirin üretimi ve tüketimi ülkemizde yaygınlaştırılmış durumda ve çok çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca aynı çeşit peynirlerde dahi farklılıklar olabilmektedir.
Dikkat!
Hasta hayvanlardan insanlara Brusella mikrobu (yavru atma hastalığı), çiğ ...devamı...
1990'lı yıllarda Parliament pazar gecesi sinemasının jenerik müziği olan Karla Bonoff'un seslendirdiği "All my life" müziği o dönemdeki herkesin diline bir parça dolanan bir müzik. Dönemin özel tv kanalı star tv'de pazar geceleri yayınlanan parlament sinema klübü sayesinde vizyon filmlerini izlemi fırsatı bulmuştuk. Filmler; " Parliament Sinema kulübünün sunduğu pazar gecesi sineması reklamlardan sonra devam edecek" repliğiyle kesilirdi. Linda Ronstadt'ın bestelediği ...devamı...
Ülkemizde nüfusun hızla artmasına ve sanayimizin gelişmesine karşın bitkisel üretime ayrılan toprak alanları son noktasına varmıştır. Bu topraklar yerleşim alanları ve sanayi kuruluşları nedeniyle gün geçtikçe biraz daha azalmaktadır. İşte bu nedenlerle üretimde verim artışını sağlamak ve yüksek kalitede ürün elde etmek zorundayız.
Farklı iklim şartlarına sahip olan ülkemizde, değişik türlerde pek çok bitki yetiştirilmektedir. Bu çeşitlilik hastalık, ...devamı...
AHIR GÜBRESİ
Gübrelerin toprağa veya doğrudan bitkiye verilmesine gübreleme denir. Organik ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır. Organik gübreler içinde en çok kullanılan ahır gübresidir. Ahır gübresi genellikle at, inek, koyun, keçi vb. hayvanların katı ve sıvı dışkıları ile yataklık olarak kullanılan sap, saman gibi maddelerden meydana gelen karışımdır.
At ve koyun dışkıları daha az su içerdiği için sıcak (kuru) gübrelerdir. Çürümeleri kolay ...devamı...
Buzağı, dana ve düvelerin bakım ve beslenmesi süt sığırcılığı işletmelerinde sürü idaresinin en önemli konularındandır. Sağlıklı ve verimli bir sürü elde etmenin yolu sağlıklı buzağı, dana ve düve yetiştirmekten geçer. Her yıl üreme güçlüğü, meme hastalıkları, yaşlılık ve ölüm gibi nedenlerle sürüden ayıklanmak zorunda olan ineklerin yerini, yeni yetişen düveler alır. Normal olarak her yıl sürünün dörtte biri çeşitli nedenlerle ayıklanır ...devamı...
Eti tencereye, tüyü yastığa, ciğeri yurt dışına.
Kaz, kolay yetişen bir hayvandır. Hastalıklara dayanıklıdır. Merada otlayarak beslenir, ekonomiktir.
Eti sevilerek yenir. Yağı yemeklerde kullanılabilir. İnce tüylerinden yastık, yorgan yapılır. Kaz ciğeri yurt dışında çok sevilir, onun için ihracatını yapabiliriz.
Kars, Ağrı, Erzurum yörelerimizde yaygın olarak yetişiyor.
Resim 1: Kaz sürüsü
Kaz ırkları:
Dünyanın ...devamı...
Mesh (meş): bir elekten geçebilen en büyük parçanın ölçüsü demektir.
Örtüaltı üretiminde zararlı organizma girişini önlemek ve biyolojik mücadele yaparken içerdeki faydalı böceklerin dışarı çıkmasını engellemek amacı ile kullanılan 40-70 mesh ölçüsünde pamuk, iplik veya sentetik tül dokumalar kullanılmakta ve devlet tarafından desteklemesi yapılmaktadır.
Nasıl hesaplanır?
Mesh ingiliz ölçü birimlerinden olduğu için hesapmasıda ...devamı...