Tanımı:
Selenyum ve E vitamini eksikliğinin neden olduğu çizgili kaslarda doku yıkımı ile karakterize; kuzu, oğlak ve buzağıların önemli bir hastalığıdır.
Sebepleri:
* Hastalık selenyumdan fakir meralarda beslenen koyunların yavrularında görülür.
* Rasyonda E vitamini noksanlığı da hastalığın oluşumunda etkendir.
* Sülfatlar yönünden zengin olan arazilerde selenyumun bitkilerce alınımında aksaklıklar şekillenmesi sonucu ...devamı...
1-GÄ°RÄ°Åž:
Anadolu birçok meyve türlerinde olduÄŸu gibi kirazın da en eski kültürünün yapıldığı bir yerdir. Yapılan çalışmalarla kirazın gen merkezinin Transkafkasya, Küçük Asya civarı ve Ä°ran olduÄŸu belirlenmiÅŸtir. Yabani kirazların yoÄŸun olarak bulunduÄŸu Hazar denizi ile Karadeniz arasındaki bölgenin kirazın Anavatanı olduÄŸu kabul edilmektedir. Memleketimizde de Kuzey Anadolu DaÄŸları ve DoÄŸu Toroslarda yabani tiplere bol miktarda rastlanmaktadÄ...devamı...
PORTAKALLAR
Portakallar turunçgil üretimlerinin yaklaşık %50'sini oluşturmaktadır. önemli bazı çeşitler ve özellikleri şunlardır.
WASHINGTON NAVEL
Göbekli portakallar grubunun temelini oluşturan bu çeşit, Brezilya'da doğal mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. 1945 yılında Kaliforniya'dan Antalya Narenciye İstasyonuna getirilmiş ve Türkiye'ye buradan yayılmıştır.
Ağaç tacı yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Meyveler ağaç üzerinde düzgün bir dağlıma ...devamı...
* Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Köprülü Mahallesi Hacı Sabancı Bulvarı No:4 01330 Yüreğir/ADANA
Telefon : 0322 344 17 17 - 344 19 24 - 344 19 37 - 344 19 54
Faks : 0322 344 15 15
E-Posta :
Aladağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
Mansurlu Mah. AladaÄŸ/ADANA
Telefon : 0 322 591 20 10
Faks : 0322 591 20 10
E-Posta :
Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
Burhaniye Mahallesi Nihal ...devamı...
Bir koyundan elde edilen gelirin % 45’i etten, % 15’ i yün ve yapağıdan, geriye kalan % 40’ da süttendir.
Bu derste koyunlardan bol ve kaliteli süt elde etmenin yollarını öğreneceksiniz.
Bu amaç için sizlere sütçü koyun ırklarından söz ediyoruz. Sağımın ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sağımcının nasıl olması gerektiğini söylüyoruz. Verimli bir sağımın şartlarını sıralıyoruz.
Dersin sonunda temizlik diyoruz. Süt olurda, ...devamı...
Günümüzde ve teknik anlamda tavukçuluk, belirli bir kapasitenin üzerinde, bilimsel yöntemler uygulanarak ve karlılık amacıyla üretim yapılan, ekonomik bir uğraşı alanı olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında üreticilerin gereksinimini karşılamak amacıyla küçük bir alanda ve az sayıda hayvanla da yapılabilmektedir. Bu şekilde üretici aile bireylerinin boş zamanları ile kullanılmayan iş güçlerinin değerlendirilmesi ve bireylerin ülkesel üretime katkısı sağlanmış...devamı...
İshal olunca, kuzular bir kaç gün içinde erir gider. Hastalığı atlatsa bile, mikrop vücuduna yerleşir. Hayvan iyi gelişemez, verimi düşük olur.
İshalli hastalıklardan iki tanesini bu derste tanıtıyoruz: Septisemi ve Salmonellozis. İkisi de zarar - ziyan getiren hastalıklardır.
önemli olan, bunları önlemektir. Bu da, temizlik ile olur. Ağılda, merada ve pazarda temizliğe dikkat etmek lâzımdır.
Dersimizde anlattıklarımız bir gün size gerekebilir.
KUZU ...devamı...
Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.
Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek ...devamı...