TARIM TAKVİMİ

"Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmeyiz" Hz. Mevlana

ÇİFTÇİLERİ İLGİLENDİREN BAZI TAKVİM TABİRLERİ

Münir ÖZTÜRK

Ziraat Yüksek Mühendisi

mozturk57@hotmail.com

Tarımsal faaliyetlerin bir takvime bağlanması, neyin ne zaman yapılacağının önceden bilinmesi çok önemlidir. Bu nedenle insanlar çalışmalarını genellikle bir takvime bağlamışlar, Burada tarım takvimine geçmeden önce çiftçileri ilgilendiren bazı takvim ...devamı...

KOYUNLARIN SAĞIMI

Bir koyundan elde edilen gelirin % 45’i etten, % 15’ i yün ve yapağıdan, geriye kalan % 40’ da süttendir.

Bu derste koyunlardan bol ve kaliteli süt elde etmenin yollarını öğreneceksiniz.

Bu amaç için sizlere sütçü koyun ırklarından söz ediyoruz. Sağımın ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sağımcının nasıl olması gerektiğini söylüyoruz. Verimli bir sağımın şartlarını sıralıyoruz.

Dersin sonunda temizlik diyoruz. Süt olurda, ...devamı...

BAĞCILIKTA TERBİYE SİSTEMLERİ VE BUDAMA

Bağ tesisini ne şekilde yapacağımızı ve aşılamanın nasıl olduğunu gördük. Bu dersimizde de bağlarda uygulanan başlıca terbiye sistemlerini ve budamayı öğreneceğiz. Bağlarda uygulayacağımız terbiye şekli ve budama, ürünün miktarını, kalitesini ve maliyetini doğrudan etkilediğinden yanlış yapılması kötü sonuçlar doğurur. Bu nedenle bu konu üzerinde biraz fazla duracağız.

Terbiye şekli yetiştirilen üzüm çeşidinin özelliğine, bağ bölgesinin ...devamı...

GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ

1.GİRİŞ

Milattan 500 yıl önce Çinliler tarafından kültüre alınan güller, çiçeklerinin kokusu ve güzelliği nedeniyle bahçıvanlar tarafından çiçeklerin kraliçesi olarak kabul edilmektedir.

Gülgiller ( Rosaceae), Kuzey yarım kürede yayılmış olup, 100–120 cins içinde sınıflandırılmış 3.000–4.000 türü içeren, büyük bir familyadır. Dünya’da en çok üretilen kesme çiçek türlerinden birisidir. Günümüzde ticari amaçlı olarak ...devamı...

MEYVESİ YENİLEN SEBZELERİN YETİŞTİRİCİLİĞİ (DOMATES, BİBER, PATLICAN, BAMYA)

Bu dersimizden itibaren sebze türlerini ayrı ayrı incelemeye başlayacağız. Sebzelerin istediği iklimi, toprağı, gübreyi~suyu ve bakım işlerini göreceğiz. Kısacası sebzeler bizden ne istiyorlar? bize ne veriyorlar?

Sebzecilikte amacımız birim alandan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Bunları ancak bilinçli yapılan bir üretim sonucu elde edebiliriz.

Domates, Biber, Patlıcan'dan başlayalım.

DOMATES, BİBER VE PATLICAN

Yazlık sebzeler ...devamı...

GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI VE UYGULAMA ŞEKİLLERİ

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.

Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek ...devamı...

Adana İl ve İlçeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü İletişim Bilgileri ve Telefon Numaraları

* Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Köprülü Mahallesi Hacı Sabancı Bulvarı No:4 01330 Yüreğir/ADANA

Telefon : 0322 344 17 17 - 344 19 24 - 344 19 37 - 344 19 54

Faks : 0322 344 15 15

E-Posta :

 

Aladağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü

Mansurlu Mah. Aladağ/ADANA

Telefon : 0 322 591 20 10

Faks : 0322 591 20 10

E-Posta :

 

Ceyhan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü

Burhaniye Mahallesi Nihal ...devamı...

SU EROZYONU

Toprak, bir ülkenin en değerli varlıklarından biridir. Her türlü tarımsal faaliyetin toprağa bağımlı olması,  toprağın önemini ayrıca arttırmaktadır. Su erozyonu ile sadece tarım toprakları kaybedilmez, aynı zamanda yerleşim alanlarında taşkınlara sebep olur, ekili alanlara zarar verir, gölet ve barajların ekonomik ömrünü kısaltır. Toprak kirliliğini ve kaybını önlemek tüm vatandaşların ve özellikle tarımla uğraşanların amaç ve görevi olmalıdır. ...devamı...

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007