Sazan balığı sıcak ve durgun suları sever ve bu tür yerlerde yaşar.
Sazan balığı, yetiştiriciliği denilince akla aynalı sazan balığa gelmektedir. Bunun yanında pullu sazan, büyükbaş sazan, çayır (ot) sazana, gümüş sazanının da yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Bu dersimizde sazan balığı yetiştirmek için havuzları, bu havuzları nerelerde inşa edeceğimizi, ihtiyaç duyulan su miktarını balıkları nasıl sağlayacağımızı, besleyeceğimizi ...devamı...
Dr. Cevdet KAPLAN
Uzm. Tevfik TURANLI
Uzm. M. Fatih TOLGA
Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ
Dr. Fatma ÖZSEMERCİ
Dr. Tülin KILIÇ
Uzm. Fatma IŞIK
Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Bornova
Pestisitlerin bilinçsizce yaygın olarak ve aşırı dozda kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit etmekte, doğal dengeyi bozarak doğal düşmanlar ile diğer faydalıların ölümüne yol açmakta, ikinci derece öneme sahip zararlıların ana zararlı ...devamı...
1. GİRİŞ
Karpuz tek yıllık bir bitkidir. Gövdesi hafif tüylü olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Kökleri susuz olarak yetiştirilen yerlerde oldukça derine inmesine rağmen sulanan şartlarda saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır. Meyveleri ise tatlı ve suludur.
Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alanda yapılmaktadır. Türkiye dünya karpuz üretiminin %20’sini gerçekleştirmektedir.
2. ...devamı...
Ülkemizde geçmiş dönemlerde çok güzel ahırlar yapıldı. Ancak yetiştiricilerimiz bütün sermayelerini ahıra harcayınca içine hayvan koyacak, yem ve benzeri üretim giderlerini karşılayacak paraları olmadığından, o güzel ahırlarımızın önemli bir kısmı boş kaldı ve üretim yapamadık.
Ülkemizde genellikle kapalı tip barınaklar yapılmaktadır. Sığır besiciliğinde, karlı olabilmek için sabit yatırım tutarının mümkün olduğu kadar düşük seviyede tutulması ...devamı...
Bağ tesisini ne şekilde yapacağımızı ve aşılamanın nasıl olduğunu gördük. Bu dersimizde de bağlarda uygulanan başlıca terbiye sistemlerini ve budamayı öğreneceğiz. Bağlarda uygulayacağımız terbiye şekli ve budama, ürünün miktarını, kalitesini ve maliyetini doğrudan etkilediğinden yanlış yapılması kötü sonuçlar doğurur. Bu nedenle bu konu üzerinde biraz fazla duracağız.
Terbiye şekli yetiştirilen üzüm çeşidinin özelliğine, bağ bölgesinin ...devamı...
1.1. Bağcılığın Durumu ve önemi
Ülkemiz bağcılık için en uygun iklim şartlarına sahiptir. Bu nedenle asma yetiştiriciliği yüzyıllardan beri yapılmaktadır.
Asma hemen her toprakta yetişir. Az sulamayla yetinmesi, yamaç arazileri de değerlendirmesi tercih edilmesini sağlamıştır. Ayrıca üzümün birçok değerlendirme şeklinin olması da dünya üzerinde en fazla üretilen meyve olmasına yol açmıştır.
Bağ yetiştiren ülkeler içinde Türkiye 1999 yılı ...devamı...
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü
Çiftçi Eğitimi ve Yayım Serisi
Yayın No: 33
Kitabın Orijinalinin Yayın Yılı: 2001
YAYÇEP (Yaygın Çiftçi Eğitim ve Yayım Projesi) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü
Yayım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ...devamı...
Değerli çiftçiler,
Her türlü sebzenin bol olduğu şu günlerde evlerde turşu yapımı gündeme gelmiştir. Turşunun yapılışı kadar kalitesinin de iyi olması bakımından yapılacak işlemler büyük önem arzetmektedir. Onun için iyi bir turşunun nasıl yapıldığını öğrenelim.
Turşu yapımında kullanılacak salamuradaki tuz konsantrasyonu, kullanılacak sebzeye göre değiştiği gibi, sebzelerin bileşimlerinin de birbirinden farklı olması nedeniyle biraz farklılıklar...devamı...