Mesh (meş): bir elekten geçebilen en büyük parçanın ölçüsü demektir.
Örtüaltı üretiminde zararlı organizma girişini önlemek ve biyolojik mücadele yaparken içerdeki faydalı böceklerin dışarı çıkmasını engellemek amacı ile kullanılan 40-70 mesh ölçüsünde pamuk, iplik veya sentetik tül dokumalar kullanılmakta ve devlet tarafından desteklemesi yapılmaktadır.
Nasıl hesaplanır?
Mesh ingiliz ölçü birimlerinden olduğu için hesapmasıda ...devamı...
Dr. YILMAZ EMRE
2004
Giriş
Ülkemizin birçok göl ve akarsuyunda bulunan yayın balığı (Silurus glanis), talebi fazla olan bir türdür. Ancak bilinçsiz avlanma ve olumsuz çevre faktörlerinden dolayı birçok göl ve akarsuyumuzda nesli ya tamamen tükenmiş veya oldukça azalmıştır. Populasyonlarda gerekli restorasyonun temini ancak stok takviyeleri ve bu türün yapay koşullarda üretimi ile mümkündür.
Yine Dicle ve Fırat nehirlerimizde bu türün ...devamı...
Tanımı:
Selenyum ve E vitamini eksikliğinin neden olduğu çizgili kaslarda doku yıkımı ile karakterize; kuzu, oğlak ve buzağıların önemli bir hastalığıdır.
Sebepleri:
* Hastalık selenyumdan fakir meralarda beslenen koyunların yavrularında görülür.
* Rasyonda E vitamini noksanlığı da hastalığın oluşumunda etkendir.
* Sülfatlar yönünden zengin olan arazilerde selenyumun bitkilerce alınımında aksaklıklar şekillenmesi sonucu ...devamı...
Koyun, hem otun her kalitede olanını, hem de hububat ve gıda sektörünün yan ürünlerini değerlendirebilen bir hayvandır. Koyunlar hayat boyu hep aynı şekilde yemlenmez. Gebe iken başka bakım ister, süt verirken başka bakım ister. İklime göre, ırka göre ve mevsime göre, yemleme farklı olur.
Bu dönemleri dikkatle izler ve gerektiği gibi beslersek iyi verim alırız. Aynı zamanda da en ekonomik şekilde beslemiş oluruz.
KABA YEM YETMEZ!
Koyunlar, selülozu fazla ...devamı...
Tavşanlar; yüksek döl verimli ve yemi çok iyi değerlendirerek ürüne çevirme özelliğine sahiptirler. Bu hayvanlar yünü, eti ve kürkü için yetiştirilirler. Tavşan yetiştiriciliği bilhassa Fransa olmak üzere pek çok ülkede yapılmakta olup, henüz ülkemizde yaygın değildir. Konuya ilgisi olan yetiştirici için, kolay beslenen çabuk üreyen bu hayvanla ilgili genel ve pratik bilgiler verilecektir.
Tavşan Irkları ve özellikleri
Tavşan ırklarını genellikle ...devamı...
Eti tencereye, tüyü yastığa, ciğeri yurt dışına.
Kaz, kolay yetişen bir hayvandır. Hastalıklara dayanıklıdır. Merada otlayarak beslenir, ekonomiktir.
Eti sevilerek yenir. Yağı yemeklerde kullanılabilir. İnce tüylerinden yastık, yorgan yapılır. Kaz ciğeri yurt dışında çok sevilir, onun için ihracatını yapabiliriz.
Kars, Ağrı, Erzurum yörelerimizde yaygın olarak yetişiyor.
Resim 1: Kaz sürüsü
Kaz ırkları:
Dünyanın ...devamı...
PORTAKALLAR
Portakallar turunçgil üretimlerinin yaklaşık %50'sini oluşturmaktadır. önemli bazı çeşitler ve özellikleri şunlardır.
WASHINGTON NAVEL
Göbekli portakallar grubunun temelini oluşturan bu çeşit, Brezilya'da doğal mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. 1945 yılında Kaliforniya'dan Antalya Narenciye İstasyonuna getirilmiş ve Türkiye'ye buradan yayılmıştır.
Ağaç tacı yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Meyveler ağaç üzerinde düzgün bir dağlıma ...devamı...
"Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmeyiz" Hz. Mevlana
ÇİFTÇİLERİ İLGİLENDİREN BAZI TAKVİM TABİRLERİ
Münir ÖZTÜRK
Ziraat Yüksek Mühendisi
mozturk57@hotmail.com
Tarımsal faaliyetlerin bir takvime bağlanması, neyin ne zaman yapılacağının önceden bilinmesi çok önemlidir. Bu nedenle insanlar çalışmalarını genellikle bir takvime bağlamışlar, Burada tarım takvimine geçmeden önce çiftçileri ilgilendiren bazı takvim ...devamı...