GIis glis L.
(Rodentia: Muscardınidae)
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Boy 285-350 mm, kuyruk 130-170 mm, arka ayak 28-30 mm uzunluktadır. Ergin vücut ağırlığı 62-214 gr'dır. Sırt kısmı ve kuyruk gri açık kahverenginde, yanak ve karın beyazdır. Sırt kısmındaki kıllar, karın kıllarına nazaran daha sert ve daha uzundur. Kulak delikleri büyük ve geniş kepçelidir. Bıyıklar ince uzun ve siyah renklidir. Kuyruk enli, uzun ve sık kıllıdır.
Yuvalar, kalın gövdeli genellikle yaşlı ağaçların gövdelerindeki oyuk ve kovuklara yapılır. Geceleri faal olup yırtıcıdırlar. Yiyeceğini akşam alaca karanlıkta başlayarak, bütün gece temin eder. İyi bir tırmanıcıdır. Topluca yer değiştirebilirler.
Yılda iki defa ve bir defasında 3-7 yavru doğurur. Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı olarak dünyaya gelirler. Yavruların gözleri 21 gün sonra açılır. Gebelik süresi dört haftadır. Keskin ıslık sesini andıran sesler çıkartırlar. Yaptıkları yuvalarında kış uykusuna yatarlar. Kış uykuları 5-6 ay sürer. Arada bir uyanarak beslenirler. ömürleri 8-10 yıl kadardır.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI
Çeşitli kabuklu meyveleri süt olumu devresinden itibaren yemek, dökmek ve civarlarında belirledikleri alanlara yığmak suretiyle zararlı olurlar. Ancak ekonomik önemde bir zararına rastlanmamaktadır.
Yurdumuzun Karadeniz kıyısındaki ormanlar ile Istıranca ormanlarında bulunmaktadır.
3. KONUKÇULARI
Başlıca konukçusu fındıktır. Ayrıca kestane, ceviz, kayısı ve meşe palamudu diğer konukçularıdır.
4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Tilki, sansar, atmaca ve şahin. Yediuyurun avcılarıdır.
5. MÜCADELESİ
5.1. Kültürel önlemler
Fındık plantasyonlarına bitişik ormanlardaki yuvalanmalarının bir kısmına engel olacağından, kurumuş ağaç ve kütüklerin temizlenmesi yararlıdır.
5.2. Kimyasal Mücadele
Yediuyurun tarımsal açıdan zararı görülmemektedir. Bu nedenle herhangi bir kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.
Facebook'ta Yayınla>