(Hemiptera: Margarodidae)
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin dişi, 5-6 mm uzunluğunda 3-4 mm genişliğinde olup, ovalimsi, kirli beyaz renkte torba taşır. Bu torbanın altındaki vücut kirli kırmızı; bacak, anten ve kılları ise siyahtır. Yumurtalarını torba gibi görülen beyaz elyaf paketi içine bırakır. Daha beyaz olan bu kısım, torba görünümünde olduğu için torbalı koşnil denmiştir. Bu torbanın üstü, uzunlamasına derin, oluk gibi 14—16 çizgiden oluşmuştur. Torbanın İçinde, elyaflar arasında küme halindeki yumurtalar açık kırmızı renktedir. Larvaların antenleri ile gövdeden çıkan kılları ve bacakları siyah, vücutları ise kirli kırmızıdır. Bu zararlı hermafrodittir.
Bir dişinin yumurta torbasında 300-1000 adet yumurta bulunabilir. Larvalar hareketli olup genellikle yaprak sap ve damar boyunca sıralanır, dal ve gövdede kümelenir. Nimf ve erginleri hareketsiz olup, kendilerini bir yere tespit ederek beslenirler. Ağaçların kuytu yerlerinde kışlar. İlkbahar, yaz ve sonbahar ortalarında olmak üzere 3 döl verir.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI
Bitkinin öz suyunu emerek gelişmesini durdurduğu gibi, çok fazla tatlımsı madde salgılayarak fumajine neden olur. Beslendiği dallan kurutur, yaprakların sararıp dökülmesine neden olur.
Ülkemizin tüm sahil şeridi ve geçit bölgelerine yayılmıştır.
3. KONUKÇULARI
Başta turunçgil olmak üzere, diğer birçok subtropik meyve, süs bitkisi ve bazı yabancı otlar konukçularıdır.
4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Rodolia cardinalis (Muls.) (Col.: Coccinellidae) en etkin ve önemli predatörüdür.
5. MÜCADELESİ
5.1. Mekanik Mücadele
Zararlı özellikle gövde ve kalın dallarda görüldüğünde, bez parçası veya fırça ile sıyrılmalıdır.
5.2. Biyolojik Mücadele
Zararlı ile bulaşık bahçelerde R. cardinalis''in ergin ve diğer dönemleri varsa böyle bahçelerde herhangi bir İşleme gerek yoktur. Çünkü predatör böcek zararlıyı kısa sürede kontrol altına alabilir.
Eğer zararlı üzerinde, faydalı böceğin herhangi bir dönemine rastlanmıyorsa, diğer bahçelerden bu faydalı böceğin erginleri toplanır veya R. Cardinalis’in diğer dönemlerinin bulunduğu dallar kesilip bahçeye getirilerek zararlının olduğu ağaçlara yerleştirilir.
5.3. Kimyasal Mücadele
Biyolojik mücadele başarılı olduğu için kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.
Facebook'ta Yayınla>