[Polyphylla spp., Melolontha spp., Anoxia spp. (Coleoptera: Scarabaeidae)]
Tanımı ve Yaşayışı
Ülkemizde çeşitli meyve fidanı ve ağaçlan ile asmaların köklerinde zarar yapan Polyphylla spp., Melolontha spp., Anoxia spp. cinsine bağlı türler bulunmaktadır. Bunlar içinde en önemlileri Polyphylla turkmenoglui Petr., P. fuilo L. ve Melolontha melolontha L.’dir. Ergin böcekler, 35–40 mm uzunluğunda, kırmızı-kahverengi zemin üzerinde bulunan beyaz tüyler nedeniyle alaca görünümlü böceklerdir. En tipik özellikleri, antenlerinin uç kısımlarının yelpaze şeklinde olmasıdır (Şekil 33).
Larvaları büyük, tombul yapılı ve sarımsı krem rengindedir. Vücudu “C” harfi şeklinde kıvrık olup, üzeri ince, sarı, seyrek tüyler ile örtülüdür. Baş büyük, bal renginde ve öne doğru meyillidir (Şekil 34). Larvaları halk arasında “kadı lokması” veya “manas” olarak isimlendirilir.
Haziran böceği ergini ve larvası.
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Haziran böceği zararı.
Bu türün erginleri, bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır.
Esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar. Fidanlıklarda bir bitkinin kökünde 1 larvanın bulunması önemli zararlara yol açar. Bu nedenle fidanlıklar için çok önemlidir.
Kültürel Mücadele
Gerek larvaların vücut yapısı, gerek toprak içindeki davranışlarına bağlı olarak kimyasal savaşım yöntemlerinin etkinliğinin sınırlı olması, bu zararlılar ile savaşımda başarıyı arttırmak için diğer mücadele yöntemlerine çok daha fazla ağırlık verilmesini zorunlu kılmaktadır.
Kireç uygulaması, ağır silindir ile toprak sıkıştırma, üre kullanılması ve toprağın havalandırılması gibi bazı işlemler bu zararlıya karşı başarılı olamamaktadır fakat yumurtlama döneminde sulama işleminin yapılmaması belirli bir alanda zararlının bıraktıkları yumurta miktarı azaltılabilir. Meyve ve bağ alanlarında ağaçların ağ örtü ile örtülmesi sonucu erginlerin yumurta koyması ve beslenmesi engellenebilir. Fidanlıklarda alınması gereken önlemler: zararlının fidanlıklarda
üreyip çoğalmalarını engellemektir. Erginler yumurtlamak için otlu yerleri tercih edeceği için haziran ve temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir. Fidanların gübre, su vb. bakım işlemleri tam ve zamanında yapılarak güçlü olmaları sağlanmalıdır. Bulaşık fidanlıklarda atılacak çiftlik gübresi önce ilaçlanıp, iyice karıştırıldıktan sonra açıkta bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır. Kışın fidanlar dağıtım için sökülürken ve söküldükten sonra parseller derin sürülüp çıkan larvalar toplanıp öldürülmelidir. Fidanlıkta aşılı köklü fidan veya çöğürlerin şaşırtılacağı tavalarda bir veya iki yıl öncesinden bu zararlılara hassas olmayan mısır, üçgül ekilmesi iyi sonuç vermektedir.
Meyve bahçelerinde alınması gereken önlemler:
Yumurtalarını bırakmak için hububat ve yabancı otlu yerleri tercih ettikleri için ara tarımı olarak ağaçlar arasına hububat ekilmemeli ve bahçelerde yabancı ot bırakılmamalıdır. Sonbaharda yapılacak 20-30 cm’lik derin sürüm ile zararlıların larva ve pupaları tahrip edilmiş olur. Aynı zamanda toprak üstüne çıkan larva ve pupalar kümes hayvanları ve kuşlar tarafından tüketilerek ve güneşin etkisine maruz bırakılarak zararı önelnmiş olur. Uçuş döneminde geceleri ışığa gelen erginleri toplamak da yine zararlının sayıca azalmasında yararlı olmaktadır.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>