Değerli üreticiler,
Buğday ve arpanın sarı olum dönemi tarlaları gezdiğimizde, bazı başakların danelerinin siyah bir toz kitlesi ile dolu olduğunu görürüz. Parmak arasında kolayca ezilen bu daneler buğdayda Sürme, arpada ise Rastık hastalıklarının varlığını gösterir bize. Yahutta buğdayda daneler tamamen yok olmuş geride çıplak başak ekseni ve bunun çıkıntılarında siyah tozlar kalmıştır. Bu da sizin Çubuk Kör dediğiniz buğday Rastık Hastalığıdır. Gerek danelerde gerekse başak ekseninde gördüğümüz siyah tozlar ise hastalıkların Spor denilen tohumlarıdır.
Buğdayın ve arpanın harmanında bu danelerin ezilmesiyle dışarıya çıkan sporlar sağlam danelere bulaşırlar. Buğday Rastığı hastalığı ise bir önceki sene çiçek zamanı bitkiye bulaşmakta ve dane içerisinde gizli olarak ertesi seneye intikal etmektedir. Hastalıklı dane dış görünüşü ile sağlamlardan farksızdır.
Gerek sporla bulaşmış daneler, gerekse sağlam göründüğü halde hastalıklı daneler ekildiğinde, çimlenen tohumla birlikte hastalık sporları da gelişir ve sistemik olarak bitki bünyesinde ilerler. Başak zamanında Sürme, Rastık dediğimiz hastalıkları meydana getirir. Buğday ve arpa tohumunun bulaşıklık durumuna göre bu hastalıklar %15-90 nispetinde zarar yapabilmektedirler.
İşte hububatta her yıl görülen bu hastalıkların yok edilebilmesi için yapılacak tek işlem ise Tohumluk İlaçlamasıdır.
İlaçlama işlemi selektörde, ilaçlama bidonlarında veya düz bir zeminde, tohumluğa ilacın iyice karıştırılması suretiyle yapılır. Burada amaç tohumluk her dane yüzeyinin iyice kaplanmasını sağlamaktır.
Kullanılacak İlaçlar ve Dozları Şöyledir:
Buğdayda Sürme için;
1- Agromin PN, Brassicol 18 P, Korsikol 18, Mitikol 18, Pentasan, Pentakol (100 Kg. tohuma 200 gr.).
2- Raxil 2 DS, Vincit, Dithane M 45, Vitavax 75, Beret 2,5 DS, Derosal, Bendazim, Sibutol, Mitrosal, Dinit DS, Premis 2,5 DS, Divident 2 DS
Buğdayda Rastık için;
1- Vitavax 75, Raxil 2DS, Baytan 7 DS (100 Kg. tohuma 150 gr).
2- Vincit (100 Kg. tohuma 200 gr.)
Arpada Rastık için;
1- Vitavax 7,5, Raxsil 2DS, Baytan 7,5DS, Vincit, Premis DS (100 Kg. tohuma 150 Gr.)
2- Dithane M-45, Hekmazin (100 Kg. tohuma 200 gr.)
Değerli üreticiler; son yıllarda bölgemizde sürme ile birlikte bilhassa buğdayda rastık yani Çubuk Kör hastalığı, arpada ise Rastık önemli miktarda artmıştır. Bu bakımdan yukarıda belirtilen ilaçlardan herhangi birisi ile hem buğday, hem de arpa tohumluğu mutlaka ilaçlanıp öyle ekilmelidir.
Yapılacak tohum ilaçlamasında ilaçlar tam dozunda kullanılmalı, ilaçlı tohumlar bekletilmemeli ve başka amaçlar için kullanılmamalıdır.
Tüm zirai mücadele ilaçları gibi tohum ilaçları da zehirlidir. Bunların kullanılmasında sağlık kurallarına mutlaka uyulmalıdır.
Facebook'ta Yayınla>