YAŞAYIŞI: Yaşayışı: Tarla fareleri 4-12 girişi deliği bulunan 10-70 cm. derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri faaldirler. Dişileri her ay doğurma gücüne sahiptir. Ancak yılda 4-6 doğum yaparlar. Her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreleri 3 haftadır. Doğan yavruların ortalama % 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Doğumdan 15-20 gün sonra yavrular kendileri beslenmeye başlar.2-3 ay içerisinde ergin hale ulaşırlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır.
ZARAR ŞEKLİ,EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI :
Tarla fareleri;başta buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, endüstri ve yağlı tohumlar gibi tarla bitkilerine, meyve sebze bahçelerine, çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlıdırlar. Kültür bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanları yemek kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar.
Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi daha fazla yerler.
Ergin bir tarla faresi günde ortalama;
* 15–17 gram yeşil yem,
* 10–13 gram da kuru yem yiyebilir.
Zarar derecesi popülasyon yoğunluğuna göre % 100 ’ e ulaşabilir.
DOĞAL DÜŞMANLARI:
Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları, kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılandır.
Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu predatörler tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutarlar.
KÜLTÜREL ÖNLEMLER:
Derin toprak işlemesi, münavebe ve tarla temizliği gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları bir dereceye kadar azaltılabilir.
MEKANİK MÜCADELE:
Sistemlerini su ili doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle fareler öldürülebilir.
KİMYASAL MÜCADELE:
Tarla fareleri ile kimyasal mücadelede zehirli yem uygulaması şeklinde, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır.
Tarla fareleri ile bulaşık alanlarda 25 metrekare alanda 5 adet işlek delik sayıldığında, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince hazırlanan zehirli yem tahta kaşıkla her işler deliğe 5’er adet yem el değmeyecek şekilde delik içlerine bırakılmak suretiyle mücadele yapılmalıdır.
Doğal dengenin korunması için tarla faresi mücadelesinden hemen sonra yani ertesi gün ölü farelerin toplanması ve toprağa derince gömülmesi gerekir. Bu konularda gerekli önlem alınmalı ve dikkatli olunmalıdır.
Tarla faresi mücadelesinde toplu ve taramalı mücadele esas olduğundan bulaşık olduğu alandaki bütün tarlalar, tarla kenarları ve çevresindeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır. Ferdi mücadele ancak küçük ve kapalı alanlarda başarılı olur.
Yaklaşık 50 gram zehirli buğday bir dekar hububat alanına yeterlidir. Yani 1 kg. Zehirli yem 20 dekar içindir.
Değerli çiftçilerimiz, köyünüzde topluca yapacağınız mücadele, ürünlerinizi uzun yıllar tarla faresi zararına karşı koruyacaktır.
Zehirli yem satışı Ankara yolu üzerindeki İl Tarım Müdürlüğümüzün 2 nolu atölyesinde yapılmaktadır. (Ankara yolu İl Jandarma yanı)
Daha fazla bilgi için en yakın Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ediniz.
KULLANILACAK İLAÇLAR
Kullanılacak ilaçlar için en yakın Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ediniz.
Facebook'ta Yayınla>