Uzm. Fatma IÅžIK
Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Bornova
4.4.1. Pamukta Pembekurt Tanımı ve yaşayışı
Pembekurt bir kelebek olup boyu 7 mm kadardır (Şekil 142). Bu za- rarlının larvası çok şeffaf beyaz renkte olup, her bölümünde pembe lekeler ve kıllar vardır (Şekil 143). Kelebekler gece harekete geçerek yumurtasını pamuğun çiçek, tarak ve kozalarına veya yaprak içine bıraktıkları için gözle görmek zordur. Yumurtalar 4-12 günde açılarak içinden larva çıkar ve larva dönemi 15 gün kadar sürer.
Şekil 142. Pembekurt ergini. (Anonymous, 2011h) Şekil 143. Pembekurt larvası.
Åžekil 144. Pembekurt’un kozadaki zararı. Åžekil 145. Rozet çiçek oluÅŸumu.
Zararlı olduğu bitkiler ve zarar şekli
Esas konukçusu pamuk olmasına raÄŸmen bamya ve ebegümecigillerde de zarar yapar. Pembekurt larvası tarak, çiçek ve kozada beslenerek zarar oluÅŸturur. Özellikle koza içinde oluÅŸan çiÄŸitleri yiyerek zarar verir ( Åžekil 144). Çiçekte larva bulunursa ‘rozet çiçek’ denilen kapalı çiçek oluÅŸumu gözlenir (Åžekil 145).
Biyoteknik Mücadele Çiftleşmeyi engelleme tekniği Uygulama zamanı ve şekli:
Taraklanma dönemi öncesi (ilk çiçeklenme görülmeden) dekara 1 adet delta tipi feromon tuzağı yerleÅŸtirilir ve bu tuzaklarda yakalanan Pembekurt ergin sayımları düzenli olarak haftada bir kez yapılır (Åžekil 146). Ä°lk kelebek görüldükten sonra içinde Pembekurt’ un eÅŸeysel çekici feromonu bulunan Pb-ROPE çubukları dekara 25 adet gelecek ÅŸekilde, pamuk gövdesinin tepe kısmına baÄŸlanır (Mart ve Tarla, 1999) (Åžekil 147). Feromon çubukları baÄŸlandığı tarlada yaydığı koku ile Pembekurt kelebeklerinin çiftleÅŸmesini bozar ve tarlaya kelebeÄŸin yumurta bırakmasına engel olur. Sonuçta Pembekurt’ un üremesi engellenerek kimyasal mücadeleye gerek kalmadan zararlı ile mücadele gerçekleÅŸtirilir (Anonymous, 2010).
Åžekil 146. Pembekurt’un izlendiÄŸi delta tipi feromon tuzağı.
Şekil 147. Pb-ROPE feromon çubuğu. (http://ipmworld.umn.edu/chapters/ flint/lure1.jpg)
Facebook'ta Yayınla>