Suüstü Yabancıetları: Suyun tabanında ya da su ile doymuş toprakta köklenen, gövde ve yapraklarının tümü ya da büyük bir bölümü ile çiçekleri su yüzeyi üzerinde bulunan su yabancıotlarıdır.
1.SORUN OLAN YABANClOTLAR
Bilimsel Adı |
Türkçe Adı |
Familyası |
Alisma gramineum Lej. Alisma lanceolatıtm VVith. Alisma phmtago-aquatica L. Apium nodiflorum (L.)Lag. * Anında donax L. * Boîboschoenus maritimus (L.)Palla Butomııs umbellatus L. Cardamina lazica Boiss.&Bal Carex riparia Curtis Cyperus fuscııs L. *Cyperııs longus L. Eleocharis paiustris (L.)Roemer&Schults *Juncus acutus L. Jııncus alpinus Vill. *Juncus articıdatus L. *Juncus gerardi Loisel. * Jııncus inflesus L. Jııncus striatus E.Meyer Lud\vigiapalustris (L.)Elliot Ludsvigia stolonifera P.H.Raven Menyanthes trifoliata L. *Nasturtium offıcinale R.Br. Phaîaris acpıaüca L. Phalaris arundiaacea L. *Phragmites ausirialis (Cav.) Steudel Plantago lanceolata L. Plantago majör L. Polygonıım hydropiper L. *Polygonum lapathifolium L. Polygonıım persicaria L. Sagittarkı sagittifolia L. *Schoenoplechıs lacııstris (L.)Palla * Schoenoplectııs iitoraiis (Schrader)Pal *Schoenop/eclus triqııeter (L.)Palla *Scirpoides holoschoenus (L.)Sojak *Sparganium erecium L. *Typha anguslifolia L. Typha domingensis Pers. Typha latifolia L. Veronica anagailis aquatica L. Veronica beccahunga L. |
Daryapraklı kaşıkotu Mızraksı kaşıkotu Kurbağa kaşığı Su baldıranı Kargı Kofalık Su menekşesi Acı köpükotu Ayakotu Esmer venüsotu Uzun topalak Bataklık sandalyesazı Sivri hasırotu Alp hasırotu Eklemli hasırotu Tuzcul hasırotu Sert hasırotu Çizgili hasırotu Bataklık çuhaçiçeği Sürünücü çuhaçiçeği Bataklık tirfili Su teresi Yumrulu yem kanyaşı Yem kanyaşı Kamış (Şekil 103) Daryapraklı sinirotu İri sinirotu Su biberi Boğumlu çobandeğneği Kırmızı ayaklı karabuğday Su oku Su sandalyesazı la Kıyı sandalyesazı Üçköşeli sandalyesazı Top sandalyesazı Çokdallı sığırsazı Daryapraklı sazı Hasır semercisazı Geniş yapraklı saz Su farekulağı Dere öksesi |
Alismataceae Alismataceae Alismataceae Umbelliferae Gramineae Cyperaceae Butomaceae Cruciferae Cyperaceae Cyperaceae Cyperaceae Cyperaceae Juncaceae Juncaceae Juncaceae Juncaceae Juncaceae Juncaceae Onograceae Onograceae Menyanthaceae Cruciferae Gramineae Gramineae Gramineae Plantaginaceae Plantaginaceae Polygonaceae Polygonaceae Polygonaceae Alismataceae Cyperaceae Cyperaceae Cyperaceae Cyperaceae Sparganiaceae Typhaceae Typhaceae Typhaceae Scrophulariaceae Scrophulariaceae |
*Yaygın olarak bulunan türler
2. YAŞAYIŞLARI
Suüstü yabancıotlarının geliştiği yerlerde su düzeyi toprağın hemen altında ya da bitkinin normal yüksekliğinin yarısını kapsayacak biçimde, toprak üzerinde bulunabilir. Yaprakları, yüzen yabancıotlarda olduğu gibi, su düzetine göre alçalıp yükselmez.
Suüstü yabancıotlarının köklerinin dallanma durumu ile hava köklerinin gelişimi, bulundukları yerdeki su miktarına bağlıdır. Bir çok türde hızla gelişen toprak altıgövdeleri ya da sürünücü gövdeler bulunur.
Toprakaltı gövdeleri su bulunan koşullarla, kurak koşullara kolayca uyum sağlayabilir. Gövdeler genellikle dik ve içleri boştur. Bu boşluklar bitkinin su altındaki bölümlerinin su almasını sağlar.
Suüstü yabancıotları; toprakaltı gövdeleri, sürünücü gövdeler ve tohum ile çoğalırlar. At kuyruklarında çoğalma sporla olur.
3. ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK öNEMİ
Bkz. "Sualtı, Sualtı Yüzen ve Yüzen Yabancıotlar “
4. YAYILIŞ ALANLARI
Suüstü yabancıotları, Türkiye' deki tüm boşaltma kanalları ile kaplamasız sulama kanalları, özellikle sığ göller, bataklıklar ve diğer su kaynaklarında yaygındır.
5. SORUNLARıN SAPTANMASI
Sulama sistemlerinde su üstü yabancıot sorunları için yapılacak survey çalışmalarının ilkeleri" DSİ Tesislerinde Sorun Yaratan Zararlılarla Savaşım Yönergesi " nin tesislerin incelenmesi (Sorunların Saptanması) bölümünde verilmiştir.
6.MÜCADELESİ
6.1. Koruyucu Mücadele
Bkz. " Sualtı, Sualtı Yüzen ve Yüzen Yabancıotlar “
6.2. Fiziksel Mücadele
6.2.1. Yakma
Yakma. yabancıotların canlı oldukları dönemlerde. gelişimlerinin engellenmesi ya da tohum oluşturup kuruduktan sonraki dönemde yayılmalarının önlenmesi amacı ile iki ayrı dönemde. suüstü yabancıotlarına karşı uygulanan bir yöntemdir.
Yakma yöntemi, çeşitli yakıtlar kullanılarak değişik sıcaklık derecelerinin sağlanmasını ve elde edilen alevin yabancıotlara yöneltilmesini sağlayan değişik tip ve kapasitede yakma aletleri ile gerçekleştirilebilmektedir.
Yakma sonucunda. yabancıotların hücrelerinde oluşan zararlar ölüme neden olur. Yabancıot türlerinin yakmadan zarar gördükleri sıcaklık dereceleri farklıdır. Yakma işleminin etkiIiliği yabancıotların gelişme dönemlerine de bağlıdır. Genellikle genç yabancıotlar, yaşlı olanlara göre, daha düşük sıcaklıklarda zarar görmeye başlar. Yeterli etki alınabilmesi için, yakma işleminin birkaç kez yinelenmesi gerekebilir.
Yakma işlemi bazan da, kimyasal savaşım sonucunda ölen yabancıotların oluşturduğu kuru yabancıot kütlelerinin kısa sürede yokedilmesi için uygulanmaktadır. Ancak. bu işleme çok zorunlu olmadıkça başvurulmamalıdır. Ayrıca. özellikle taşınım etkili yabancı ot ilaçları ile yapılan uygulamalarda. kesin etki görütüp, uygulamanın üzerinden bir kış mevsimi geçmeden yakma işlemine başvurulması kimyasal savaşım uygulamalarının etkisini azaltabilir.
6.2.2. Sualtında Bırakma
Suüstü yabancıotlarına karşı önerilen etkili bir yöntemdir. Bu yöntemden olumlu sonuç alınabilmesi için, yabancıotların tüm bölümlerinin 1 - 2 ay süre ile su altında tutulması gerekir.İşlemin uygulanmasından önce yabancıotların biçilmesi.yöntemin etkililiğini artırmaktadır.
6.3. Mekaniksel Mücadele
6.3.1. Makinalı Temizlik
Sulama ve özellikle boşaltma kanallarındaki tortunun temizlenmesi için.geniş ölçüde uygulanan bir yöntemdir. Bu 'uygulama sırasında, tortu ile birlikte yabancıotlar da kanallardan uzaklaştırılmaktadır. Ancak tortu sorunu olmayan ya da debide önemli ölçüde düşmelere neden olmayacak kadar az olan kanallarda, yalnızca yabancıotlara karşı bu yöntemin uygulanması ekonomik olmamaktadır.
Makinalı temizliklerin, kimyasal savaşım yöntemleri ile birlikte düzenli bir biçimde uygulanması sonucunda, tortu birikimi düşük bir düzeye indirilebilir ve temizlikler arasındaki sürenin uzaması sağlanabilir. Genel bir ilke olarak, makinalı temizliklerin tüm kanalı kapsayacak biçimde ve kanal başlangıcından kanal sonuna doğru yapılması, özellikle sulama kanallarındaki tortu temizliklerinin sulama mevsimi dışında gerçekleştirilmesi, makinalı temizliklerden sonra gelişecek yabancıotlara karşı kimyasal savaşım yöntemlerinin uygulanması gerekir.
6.3.2. Biçme
Biçme,çeşitli su kaynakları ve özellikle boşaltma kanallarında gelişen suüstü ve sualtı yabancıotlarına karşı, el aletleri ya da makinalarla uygulanan, yaygın bir yöntemdir. Biçme yabancıotları iki şekilde etkilemektedir. Zamanında yapılan biçmelerle tohum oluşumu önlenerek, yinelenen biçmelerle de çokyıllık yabancıotların yedek besin depolamaları engellenerek, yoğunlukları düşürülebilmektedir.
Biçme etkili ve çevre sorunları açısından kimyasal savaşıma göre daha az sakıncalı bir yöntem olmakla birlikte; uygulanması zaman almakta, etki süresi yetersiz kalmakta ve sık sık yinelenmesi gerektiğinden, pahalıya malolmaktadır.
Su yabancıotlarının biçilebilmesi için, biçme araçları çeşitli su araçlarına takılarak, değişik tip ve kapasitede biçme kayıkları üretilmiştir. Biçilip su yüzeyine çıkan yabancıotların, toplanıp kıyıya taşınması için de, bu kayıklar yardımcı aletlerle donatılmıştır.
Biçme kayıkları doğal ve yapay göller ile regülatör membalarında kullanılabilmektedir. Sulama ve boşaltma kanallarında ise gerek su derinliği gerekse sanat yapıları yüzünden kullanım güçlükleri bulunmaktadır.
6.3.2.1. Biçme Zamanı ve Sayısı
Suüstü yabancıotlarına karşı; kıyı bölgelerde yılda en az iki; iç bölgelerde en az bir biçme gerekmektedir.
Biçme uygulamasının yılda i kez yapılması durumunda en uygun biçme zamanı, çiçeklenmenin % 50' sinin tamamlandığı dönemdir. Bu dönem bölgelere göre değişebilir.
Biçme uygulamasının yılda 2 kez ya da daha çok yapılması durumunda: ilk biçme zamanı; bitki boy ve çaplarında değişimin en az düzeye indiği çiçeklenme öncesi (Temmuz başı) dönemdir. ikinci biçme, bitkilerin gelişme durumlarına göre ilk biçmeden iki ay sonra (Eylül başı) yapılabilir. ikinci ve üçüncü biçmelerin kesin zamanları bitkilerin gelişme durumuna bağlıdır. .
Biçme uygulamalarında yabancıot yoğunluğu istenilen düzeye ininceye kadar biçme uygulamalarının sürdürülmesi, gerekmektedir.
6.4 . Biyolojik Mücadele
Bkz. "Su Yabancıotları ile Biyolojik Mücadele “
6.5. Kimyasal Mücadele
6.5.1. ilaçlama Zamanının Tespiti
Suüstü yabancıotlarına karşı en uygun ilaçlama zamanı, bu yabancıotların tohumlarının oluşmadığı ve toprakaltı gövdelerindeki besin maddelerinin en düşük düzeyde olduğu, çiçeklenme dönemidir. özellikle saz ve kamışlarda başak (kafa)'ların %50' sinin görüldüğü dönem ilaçlamalar için uygundur.
Çeşitli nedenlerle ve özellikle kültür bitkilerine ilaç kaçağı olasılığı söz konusu olduğunda, tarlalarda kültür bitkisinin bulunmadığı ve yabancıotların genç dönemde oldukları ilkbahar ile yabancıotIarın iyice gelişmiş oldukları sonbaharda ilaçlama yapılabilir.
ilaçlamalar, uygun devrede yapılmışsa 2 yılda bir ilaçlama yeterlidir. Erken yapılan ilaçlamalarda, sonbaharda ikinci bir ilaçlama gerekebilir.
6.5.2. Kullanılacak ilaçlar ve Dozları
Bakınız (Kullanılan Etkili Madde)
6.5.3. ilaçlama Tekniği
Glyphosate bileşimli ilaçlar, yapraklar aracılığı ile bitki bünyesine alınarak, kökler ve toprakaltı gövdelerine taşınmakta ve etkili olmaktadır. Bu nedenle ilaçlar su ile karıştırılarak yabancıotIarın topraküstü bölümlerine püskürtülür.
Kaplama ilaçlamalarda dekara en çok 50 i ilaçlı su kullanılır. Püskürtme hacminin olabildiğince düşük düzeye indirilmesi, etki açısından olumlu sonuç verir.
Yerel (öbek uygulaması) uygulamalarda % 1.0-1.5 (100 l suya 1.0 yada 1.5 l ilaç)’luk karışım kullanılır.
ilaçlı suyun hazırlanması için; püskürtücü deposu önce yarıya kadar su ile doldurulur. ilaçlamalarda kullanılan suyun temiz olmasına özen gösterilmelidir.
Uygulamalardan başarılı sonuç alınabilmesi için, ilaçlı su, yabancıotIarın topraküstü bölümlerinin tümünü ıslatacak ancak bitki yüzeyinden akmayacak şekilde püskürtülmelidir. Püskürtme düşük basınç (en çok 2.8 kg/cm2) ve büyük çaplı (en az 0.8 mm), yelpaze tipi memelerle yapılarak küçük zerrelerin ve dolayısıyla, ilaç kaçaklarının ortaya çıkması önlenmelidir.
Suüstü yabancıotu uygulamalarında, çevredeki ürünlere, içme ve çeşitli gereksinmeler için kullanılan su ve sulama suyuna ilaç bulaşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Glyphosate bileşimli ilaç uygulamalarından sonra, 2 saat içinde yağış düşmesi durumunda ilaçlama yinelenmelidir.
Suüstü yabancıotlarına karşı yapılan uygulamalarda, ilaçlamaların kanal sonundan, kanal başlangıcına doğru yapılması, bir kıyıdan karşı kıyıya ilaç sıkılmaması, suya karışabilecek ilaç miktarlarının düşük düzeyde kalması için zorunludur.
6.5.4.Uygulama ile ilgili Yasaklama ve Kısıtlamalar
Glyphosate bileşimli ilaçlarla yapılan uygulamalarda, uygulama alanındaki suyun kullanımında kısıtlama yoktur. Ancak uygulamalarda, uygulama yöntemleri bölümünde verilen kurallara uyularak, ilaçlı suyun doğrudan kanal suyuna karışması engellenmelidir.
Uygulamalarda çevredeki kültür bitkilerine ilaç kaçaklarının kesinlikle önlenmesi gerekmektedir.
Toprak sulama kanallarındaki uygulamaların, sulama mevsimi dışında gerçekleştirilmesi zorunludur.
6.5.5 . Uygulamaların Değerlendirilmesi
Suüstü yabancıotlarına karşı yapılan ilaç uygulamalarında etki ile ilgili ilk belirtiler, yabancıotların gelişme dönemlerine ve iklim koşullarına bağlı olarak, 1-3 ay sonra görülmektedir. Ancak suüstü yabancıotlarına karşı yapılan uygulamalarda, ilaçların etkisi konusunda kesin değerlendirme, uygulamanın üzerinden 1 kış mevsimi geçtikten sonra yapılmalıdır. Uygulama sonucunda kuruyan bitkilerin, uygulamanın üzerinden i kış mevsimi geçmeden, biçme ya da yakma yöntemi ile uzaklaştırılmaması gerekir. Bu işlemler ilaçların etkinliğini azaltmaktadır.
ilacın etki süresini belirleyebilmek için etki ile ilgili gözlemlerin 2. ve 3. yıllarda da sürdürülmesi gerekmektedir. Bu süre genellikle 2 yıldır.
Biçme uygulamalarında, ilk biçme uygulamasından sonra yabancıotların gelişmesi izlenerek, aynı yıl içinde ikinci ve üçüncü biçmenin yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir.Biçme uygulaması sonuçları, daha sonraki yıllar izlenerek yabancıot yoğunluk düzeyleri ve biçmeye son verilecek zaman belirlenmelidir.
Facebook'ta Yayınla>