(Diptera: Drosophilidae)
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ege Bölgesi incir bahçelerinde Sirke sineklerinin, Drosophila melanogaster Meig., D.fımebris (Fabr.), D.simulans Stutt. ve D.rufifrans olmak üzere 4 türü saptanmıştır.
Erginleri, 3.0-3.5 mm boyunda, siyaha yakın koyu renkten kızılımsı sarıya kadar değişen sineklerdir. Larvaları beyazımsı krem renkli, baş tarafı sivri, arkası (abdomen sonu) ise küt bir yapıda ve bacaksızdır.
Tuzaklarla yapılan çalışmalarda ocak-mart döneminde tuzaklara hiç gelmedikleri veya çok az geldikleri, yoğunluklarının nisan başından itibaren artmaya başladığı, ovadaki incir bahçelerinde kasım, biraz daha yüksek yerlerde eylül-ekim aylarında en yoğun oldukları saptanmıştır.
özellikle taban suyu yüksek, fazla sulanan yerlerde veya yağışlı yıllarda incir meyvelerinin yarılması nedeniyle bahçelerinin önemli zararlıları arasındadır. Böyle bahçelerde ağustos ortasına doğru olgunlaşmaya başlayan incirlere gelip ya içlerine girip çıkarlar ya da gözlerine yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar 2-3 gün içinde açılır ve çıkan larvalar İncirlerin içinde beslenerek pupa olur.
Uygun koşullarda gelişme süreleri 15 gündür. Yılda çok sayıda döl verir.
2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI
Meyveleri kurtlandırıp kalitesini düşürdükleri gibi çürüklük yapan organizmaları da yayarlar. Aflatoksin oluşturan fungusların vektörüdürler. Ülkemizde incir yetiştirilen bütün alanlarda mevcuttur.
3. KONUKÇULARI
Diğer meyvelerde çürükçül olarak beslenmesine rağmen, sadece incirde zararlı olur.
4. DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
5. MÜCADELESİ
5.1. Kimyasal Mücadele
5.1.1. İlaçlama zamanı
İlaçlamanın gerekli olup olmadığını saptamak için,
- 1-10 dekar büyüklüğündeki bahçelerden 10 ocak 10-30 dekar büyüklükteki bahçelerden 20 ocak
- 30 dekardan büyük bahçelerden de 30 ocak,
3x3.5 m boyutlu beyaz bir örtü üzerine silkelenmelidir. Ocak başına 3 ve daha fazla ergin düşen bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. Bu bahçelerde ilaçlamaya, nisan ayı sonlarında başlanmalıdır.
5.1.2. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
5.1.3. Kullanılacak alet ve makineler
İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır.
5.1.4. İlaçlama tekniği
İlaçlamalarda ağacın her tarafının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.
Facebook'ta Yayınla>