MONILYA HASTALIĞI
Monilya hastalığını oluşturan mantar, kış mevsimini ağaçta bir yıl önceden asılı kalmış kuru çiçek, meyve, dal, sürgün, zamk parçaları ve ona bitişik ağaç kabukları altında geçirir.
Şekil 1. Mumya (Monilya) hastalığı.
Hastalığı önlemede, kültürel uygulamalar başta gelir. Küçük meyveler ve mumyalaşmış çiçekler, budanan uçları kurumuş ince sürgün ve dallar toplanıp, yakılmalıdır.
İlaçlı mücadelede, 1. ilaçlamada gözler uyanmak üzere iken, 2. ilaçlamada çiçekler %80 azami derecede açmışken, 3. ilaçlamada ise çiçeklerin taç yapraklarının %80'ni döküldüğünde yapılır.
YAPRAKDELEN (ÇİL) HASTALIĞI
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülür. Nisan sonu Mayıs başında yapraklarda kırmızı renkli küçük lekeler halinde belirir. Zamanla bu lekelerin ortaları kuruyarak dökülür ve yapraklar delikli bir hal alır.
Hastalıkla mücadelede, kültürel önlemler başta gelir. Hasta dal ve sürgünleri kış budaması ile yok etmek, sonra ayrı bir yerde bunları yakmak, sulama ve gübrelemeyi usulüne göre yapmak, özellikle fazla sulama ve azotlu gübrelemeden kaçınmak gerekir. Düzenli toprak işlemesi ile, ağaçları ışıklı ve havadar şekilde tutacak, usulüne uygun budamak, hastalığı büyük ölçüde azaltır.
Şekil 2. Yaprakdelen (Çil) hastalığı.
İlaçlı mücadele için, 1. ilaçlama tomurcuklar uyanmak üzere iken 2. ilaçlama, çiçek taç yapraklarının %80'ni döküldüğünde yapılır.
ŞEFTALİ KÜLLEMESİ
İlkbaharda genç sürgün uçlarındaki yapraklarda önce hafifçe bir kabarıklık, yağlımsı bir görünüş ve renk açılması meydana gelir. Sonra kabarık yerin alt tarafı gri, beyaz unlumsu bir tabaka ile kaplanır. Yaprağın enfeksiyona uğramış kısmı-az gelişir, eni-daralır, içe doğru kıvrılır. Bu şekildeki yapraklar zamanla sararıp kavrularak kırmızımtırak bir renk alıp, vaktinden önce dökülür.
Yeşil sürgün uçları da enfekte olabilir. Sürgünler bükülür, gelişme yavaşlar ve alt kısımlardan yeni sürgünler meydana gelir.
Çağla halindeki meyveler üzerinde beyaz lekeler meydana gelir. Hasta meyve iyi gelişemez, tadı bozulur.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Budama sırasında hastalıklı sürgünler, hasta kısmın en az 20 cm. aşağısından kesilerek yakılmalıdır. Sık dikimden ve ağaçların hava alamayacağı budama şekillerinden kaçınmalıdır. Küllemeye duyarlı çeşitlerden bahçe kurulmamalıdır.
Kimyasal mücadele: Bir yıl önce epidemik bir durum yoksa ilk semptomlar görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Bir yıl önce epidemik bir durum varsa, budamadan sonra ağaçlardaki hastalıklı sürgünlerin miktarı %3'ü buluyorsa, ilaçlamaya başlanır. İlaçlamalara bitkinin gelişmesine, ilacın etki süresi dikkate alınarak 8-12 gün arayla hastalığa baskı altında tutuncaya kadar devam edilir.
ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI
Ağacın yaprak ve genç sürgünlerini hastalandırır. Bazen meyve ve çiçeklerde de bozulmalara yol açabilir. Belirtileri özellikle ilkbaharda görülür.
Hastalıklı genç yapraklar, sarı veya beyazımtırak olur. Yaprak ayasında büzülme meydana gelir ve yaprak bükülür.
Hastalıklı genç sürgünler kalınlaşır, eğilir ve gelişmeleri yavaşlar. Bunlardan gloklu yaprak buketleri oluşur.
Meyvede bozulmalar, sarı veya kırmızı renkte gelişigüzel şişkinlikler biçiminde kendini gösterir. Meyve tümörlü bir görünüm alır.
MÜCADELESİ
Kimyasal mücadele: İlaçlama tomurcuklar kabarmaya başladığı zaman yapılmalıdır.
Şekil 3. Monilia - meyve çürümesi.
Şekil 4. Şeftalide Monilia
Şekil 5. Şeftalide Klok hastalığı.
Şekil 6. Yaprakdelen hastalığı.
Facebook'ta Yayınla>