Bölgemizde şeker pancarı ekim alanlarının ve buna bağlı olarak da fabrika işleme kapasitesinin yüksek olması yan ürün olarak pancar posasını önemli bir duruma getiriyor. Çünkü pancar posası bol ve ucuz yem kaynağıdır.
Ancak bundan yeterince faydalanabiliyor muyuz?
Çiftçilerimiz posayı hayvanlarına yedirirken bundan tam olarak faydalanabiliyorlar mı? Maalesef hayır... Bunun çeşitli sebepleri var. öncelikle muhafazası uygun olmadığı için hem zayiat çok olmakta, hem de çeşitli bozulmalar ve küflenmeler meydana gelmekte. Bu durumdaki posa hayvanlara verilirse bazı sakıncalar yaratmakta.
Pancar posası silajı fayda sağlıyor:
Bu sakıncaları önlemek ve iyi bir muhafaza için silaj yapmak gerekli. Bu şekilde pancar posası hem daha faydalı bir yem haline getirilmiş, hem de bozulma ve zaiyatlar önlenmiş oluyor.
Pancar posası silajı usulüne uygun yapıldığı zaman besin değerini kaybetmeden uzun süre ve bozulmadan muhafaza edilebilir. Silaj ise çok kolay ve az masrafla yapılabilir.
Silaj için gerekli maddeler:
10 ton pancar posasının silajını yapmak için 500 kg. saman, 300 kg melas ve 100 kg üre gübresi gerekli.
Melas şeker fabrikalarından pancar posası alırken temin edilebilir. Silaj yaparken pancar posasının içine kuyruk tabir edilen pancarın uç kısımları da karıştırılabilir.
Pancar posası silajı nasıl yapılır?
Silajın yapılacağı düz ve sert bir yer belirlenmeli ve burası temizlenmelidir. Temizlenen bu yere 4- 5 parmak kalınlığında saman serilir. Üzerine melas ve üre eritilmiş sudan (şerbet) süzekle dökülür. Bu şerbetin kolayca hazırlanabilmesi için suyun ısıtılması faydalı olur. Daha sonra yine 4- 5 parmak kalınlığında pancar posası serilir ve çiğneyerek veya yuvakla sıkıştırılır. Bunun üzeri de melas- üre eritilmiş su ile ıslatılır. Aynı şekilde tekrar saman ve tekrar pancar posası serilmek suretiyle kat kat yükseltilir. Ancak her kat güzelce sıkıştırılmalı ve üzerine melas- üre eritilmiş sudan dökülmelidir. Bu şekilde yükseklik 1 metre oluncaya kadar işleme devam edilir. Sonunda üzeri plastik (naylon) örtü ile kapatılır. Kenarları hiç hava almayacak şekilde sıkıştırılır.
Pancar posası silajı nasıl yedirilir?
Hazırlanan silaj 20 gün sonra hayvanlara yedirilebilecek duruma gelir. İsteyen çiftçiler daha fazla da bekletebilir.
Şeker pancarı silajı, süt ve besi sığırları ile koyunların kaba yem ihtiyacının karşılanmasında rahatlıkla kullanılır.
Ancak yedirirken hayvanların fosfor ihtiyacının dengelenmesi amacıyla pamuk tohumu küspesi veya kepek gibi fosfor bakımından zengin yemlerle takviye edilmeli veya veteriner ilacı satıcılarından temin edilecek dikalsiyum fosfat ilave edilmelidir.
Çiftçi ne Diyor?
Pancar posası silajının her yıl yapmayı alışkanlık haline getiren tecrübeli bir çiftçimiz şöyle diyor: "Kırk yıldır koyunun içindeyim, ziraatçilerin tavsiyesi ile bu silajı yapmaya başladım. Kışın koyuna yedirdiğimde, hayvanlar kilo alıyor. Yünleri bir ayda iki parmak uzadı. Hem koyuna, hem kuzuya yedirdim, çok rahat ettim..."
Biz de diyoruz ki;
Denemeye ne dersiniz...?
Facebook'ta Yayınla>