Bitkiler için en uygun rüzgar hızı 3-5 m/sn dir. Bu hız ancak bitkilerin yapraklarını oynatır. Bitkilerde herhangi bir mekanik zarar ortaya çıkarmaz.
Rüzgarın en önemli faydası bitkilerde olgunlaşan erkek tohumlarını uçurarak dişi çiçeklerin üzerine bırakmasıdır. Bu sebeple rüzgar bitkilerin çoğalmasına yardım eder. Bundan başka rüzgar havayı temizler ve böylece bitkilerin temiz havayı teneffüs etmelerini sağlar. Bitkiler hızlı rüzgara karşı tedbir almak mecburiyetinde olduğu için bu bitkilerin kökleri kuvvetli olarak toprağa tutunmaktadır ki bu, bitkinin kuvvetlenmesine de yolaçar.
Rüzgarın bitkiler üzerinde mekanik olumsuz etkileri de mekanik, fizyolojik ve morfolojik olmak üzere üç grupta toplanabilir.
Rüzgar hızı arttıkça 10 m/sn olunca ağaç dallarını oynatır, 20 m/sn olunca büyük dallar sallanır, tarla bitkilerini tamamen yere yatırır, çiçek ve meyveleri döker. Bitki yapraklarını parçalar.
Rüzgarın bitkilere olan en önemli zararlı etkilerinden biri kurutmadır. Rüzgar, toprağın hemen üst katında toprak suyunun buğulaşması ve bitkilerin çevresinde meydana gelen nispi nemi yüksek havayı götürür ve yerine nisbi nemi düşük kuru havayı getirir. Artan rüzgar hızına bağlı olarak, bitkilerde su kaybı fazla olur. Yine rüzgar yaprakları hareket ettirerek kendileri üzerinde kırılıp, bükülmelerine yolaçar, bunun sonucunda bitkilerde solma ve kurumalar başlar.
Bitki, rüzgarın kurutucu etkisinden korunabilmek için stomalarını kapatırlar, bu durum onların gaz alışverişini (solunum ve fotosentezlerini) tam yapmalarını önler. Rüzgarın bu olumsuz etkileri sonucu olarak da bitkide büyüme çok yavaşlar ve bitkilerde çiçeklenme ortaya çıkar. Bitkilerin toprak yüzeyinde rozetler halinde kalmaları ve yine bazı ağaçların çalımsı durumda bulunmalarına neden olur.
Rüzgarın en olumsuz etkilerinden biri de, toprak parçacıklarını bir yerden, diğer bir yere sürüklemesi sonucu taşıyıcı ve aşındırıcı etkisidir. Bunun sonucu bitki kökleri açıkta kalır, yada bitkiler yerlerinden tamamen sökülebilirler. Rüzgarın taşıması sonucu toz, toprak gibi maddeler rüzgar hızının azaldığı yerlerde bitkilerin üzerine yığılması sonucu bitkinin su kaybı ve solunum yapamaması nedeniyle bitki canlılığını kaybeder ve ölürler.
Facebook'ta Yayınla>