Polen çiçekli bitkilerin anterlerinde meydana gelen ve döllenmede rol alan erkek üreme birimidir. Polen 6 – 200 mm çapında farklı renklerde, biçimlerde ve yapıdadır. Polen protein, vitamin, mineral madde ve enzimler bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Arılar kovanın protein ihtiyacını karşılamak, yavruları beslemek için polen toplarlar ve bunları kovana taşıyarak petek gözlerinde depolarlar.
Polenin bileÅŸimi
Polenin içeriÄŸinde tahmini olarak %10 su, %20 ham protein, %28-35 karbonhidratlar, %3-4 kül ve flavonoidler, karotenoidler, vitaminler (C, E, B kompleksi), mineraller, bütün serbest aminoasitler, nukleik asit ve nukleositler, enzimler (100’den çok) ve büyütme faktörleri bulunmaktadır.
Polen üretimi ve muhafazası
Polen, kendinden polen tuzaklı kovanlar veya polen tuzağı bulunmayan kovanlara harici monte edilen polen tuzakları kullanılarak toplanmaktadır. Arının taşıdığı polen, tuzaklardan geçerken dökülerek tuzak haznesinde birikir. BirikmiÅŸ olan polenler 1-2 gün aralıkla boÅŸaltılıp 42 42 ºC ‘yi aÅŸmayan sıcaklıkta kurutma dolaplarında kurutulup su oranı %7-8 e düşürülür. Daha sonrasında eleklerden geçirilip temizlenen polen hava almayacak biçimde ambalajlanıp soÄŸuk yerde saklanır. Yapılan denemeler polen toplamanın, koloninin geliÅŸmesi ve bunun sonucu olarak da bal üretimi üzerinde önemli olumsuz etkide bulunmadığını göstermiÅŸtir. Polen toplanması durumunda, arıların daha çok polen toplama seferine çıkarak ve polen tuzağına raÄŸmen küçük polen kümelerini koloniye geçirerek ihtiyaçları olan poleni depoladıkları tespit edilmiÅŸtir.
Bal üretimi yanında, gerektiğinde koloni beslemesinde kullanmak veya ticari amaçla polen toplamanın daha kazançlı arıcılığa vesile olduğu kesindir. Polen, teknik olarak kurutma dolaplarında kurutulması yanında basit olarak havadar ve doğrudan güneş ışığı almayan gölge bir yerde kurutulabilir.
Kurutulmamış polen, oda sıcaklığında bir kaç gün içerisinde bütün besleyici değerlerini kaybetmektedir. Derin dondurucuda taze polen 1 seneye dek saklanabilir. Kurutulmuş polen oda sıcaklığında bir kaç ay, buzdolabında 1 sene, buzlukta birkaç sene saklanabilir. Polen güneş ışığı almayacak kavanozlarda, kuru ve karanlık odalarda saklanmalıdır.
Polenin kullanım şekli
Polen, canlının geliÅŸmesi ve büyümesi için günlük alınması gereken tüm gerekli maddeleri uygun denge içinde bulunduran yegâne doÄŸal besindir. Bu bakımdan insan saÄŸlığı ve beslenmesinde ve genel vücut direncinin korunmasında büyük öneme sahiptir. Polen, sabahları aç karnına, kahvaltıdan en az yarım saat önce ya da akÅŸam yemeÄŸinden en az 4 saat sonra tercihen yatmadan önce sade olarak veya ılık süt ve meyve suları içinde alınmalıdır. Günlük alınması gereken doz duruma göre, yetiÅŸkinlerde 15-40 g, 6-12 yaÅŸ grubu çocuklarda 10-15 g, 3-5 yaÅŸ grubu çocuklarda ise 5-15 g’dır. Bir yemek kaşığı kuru polen yaklaşık 10 g’dır.
Bir kahve kaşığı polen 4 gram gelir. Genel durumumuzu sağlıklı tutmak için 2 kahve kaşığı polen alınmalıdır. Örnek amacıyla bir kür hazırlanması ise şöyledir;
Birinci hafta 15 gram polen sabahları aç karnına alınmalıdır, iki ve üçüncü hafta günde 30 gram sabah kahvaltısından 15 dakika önce yarısı ve akşam yemeğinden 15 dakika önce diğer yarısı alınmalı, dördüncü haftada ise uygulama birinci haftada olduğu gibi tekrarlanmalıdır. Bu küre ilave olarak her sabah kahvaltısında bir dilim ekmeğe polenli bal sürülmeli ve bu yolla da 8 gram polen alınmalıdır. Polende aynı arı sütü gibi kullanılmalıdır.
Polenin faydaları
Polen kansız insanlar için faydalıdır. A1yuvar rakamını %25-30, hemoglobini % 15 nispetinde yüksek hale getirir.
Polen içerdiği antibiyotiklerle en inatçı bağırsak iltihaplarını iyileştirir.
Polen bedenimizi zinde tutar.
Sporda fazla efor temin eder.
Çok fazla yorgunluk ve stresten kaynaklanan cinsel isteksizliği giderir.
Kabızlık ve bağırsaktaki tıkanmaları ortadan kaldırır. İnsanlardaki çok fazla sinirliliği ortadan kaldırır. İnsanı rahatlatır.
İnatçı ishalleri tedavi eder.
Polen kabızlığı önleyerek hemoroidi iyileştirir.
Görme üstündeki tesiri büyüktür. Pek çok olaylarda görme yeteneğini artırdığı saptanmıştır.
Polenin saç miktarını artırdığı ve saçın dökülmesini önlediği belirlenmiştir.
Polen prostat hastalığı olanlarda iyileştirici tesir yapar.
Polen gelişmeyi ve büyümeyi hız kazandırır.
Polen kılcal damarları etkileyerek çok kanamaya handikap olur. Kalp kasının çalışmasını kuvvetlendirir.
Polen hücre yenileyicidir. Kanser iyileştirilmesinde destekleyicidir.
Yüksek tansiyon ve soğuk algınlığında etkilidir.
Son senelerde hayvancılıkta yarış atlarının, balıkların, iyi ötmeyen kafes kuşlarının, civciv ve tavukların aktivitesinin, verimliliğinin, süratli gelişmesinin ve sindirim kolaylığının sağlanmasında kullanılmaktadır.
Polen düşünme yeteneğini artırır.
Kısa bir zamanda şahısları enerji ve canlılığa kavuşturur.
Deri göz kapağı iltihaplarını önler.
Sinerjik tesir ile vücut dayanıklılığını artırır ve enerji verir.
Rahatsızlıktan kalkanları kısa bir zamanda eski enerji ve canlılığa kavuşturur.
Acıktıkça polen yenilerek desteklenen diyetlerle çok rahat kilo verilebilir.
Yemekten yarım saat evvel alınan polen, alınan gıdalardan tam faydalanmayı sağlamaktadır ve kilo aldırır.
İlmi Kanıtlar
Klinik çalışmalarda polenin prostat problemlerinde (Büyüme ve kansere kadar bulunan rahatsızlıklarda) ve alerji iyileştirilmesinde kullanıldığı (Denis, 1966 and ask-upmark, 1967) bildirilmektedir.
Polenle yapılan hayvan besleme denemelerinde iştah artırıcı ve kilo aldırıcı tesiri gözlenmiştir.
Polenin bakteriostatic tesiri (Chauvin et al, 1952) ve antibacterial tesiri (Lavie, 1968) olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.
Polenin insanları ve hayvanları radyasyon ve x ışınlarının menfi etkilerinden koruduğu (Wang et al. , 1984; Hernuss et al. , 1975, as cited in schmidt and buchmann, 1992) belirtilmiştir.
Facebook'ta Yayınla>