Dünya nüfusunun artışına paralel olarak bu nüfusu doyurmak için bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması gerekliliği doğar. Ancak bu üretimler geliştirilirken üretimin gerçekleştiği ekosistemlerin korunması çok büyük önem taşımaktadır. Dünya’mızın varlığını sürdürebilmesi için çevremizi korumak birinci amacımız olmalıdır. Daha sağlıklı bir çevre, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için organik tarım tüm dünya için gereklidir.
Doğa, yaşamımız için gerekli olan her şeyi bize sunuyor. Ancak doğanın bize verdiği bu nimetlerden faydalanırken geleceği de düşünüp, çevreye zarar vermememiz gerekiyor. Çünkü çevremizde yok olan, tahrip olan her şey gelecekte karşımıza çok büyük problemler olarak çıkacaktır.
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç yada mümkün olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması amacına dayanan ekolojik tarım sistemi geliştirilmiştir. FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu üretim şekli gün geçtikçe Dünya ülkelerinde rağbet kazanarak yaygınlaşmaktadır.
Organik tarımın temeli sürdürülebilir bir üretime paralel olarak insanlara sağlıklı ürünler sunmak olduğuna göre;
Konya’mızın da; ürettiği tarımsal ürünlerle ülke beslenmesinde çok önemli bir paya sahip olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Konya’mızda bulunan tarımsal kaynaklarının yanlış uygulanan tarım teknikleri sonucu gün geçtikçe bozulma eğiliminde olduğu bir gerçektir. Bu bozulma süreci içerisinde üretim kaynaklarımızın bir kısmının kalitesi bozulurken, bir kısmı da üretim dışı kalacağı kesindir. Üretim kaynaklarımıza bu olumsuz etkileri, üretimi artırmak maksadıyla yaptığımız gübreleme ve zirai mücadele ilaçlarının en büyük etkiyi yaptığı bugün herkes tarafından bilinmektedir.
İlimizin tarımsal üretiminde de hem üretim kaynaklarımızın kalitesini korumak hem de insanlara sağlıklı tarım ürünleri yedirmek maksadıyla organik tarım çalışmaları 2002 yılında Tarım İl Müdürlüğümüz Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesinde (Ç.E.Y.) konu uzmanı ve teknik elemanlar rehberliğinde başlamış ve bir program dahilinde yürütülmektedir.
Konu uzmanı teknik elemanlar yaptığı çalışmalarda üreticilerimize organik tarımın ne olduğunu, ülke insanımıza ve en önemlisi de gelecek nesillerimize ne gibi yararlar sağlayacağı konusunda üreticilerimize çiftçi toplantıları yaparak konuyla ilgili bilgiler verilmektedir.
2003 yılı organik tarım çalışmalarında Konya İli merkez Selçuklu İlçemize bağlı Dağdere Köyünde %50 özel İdare katkılı 41 dekarlık alanda uzmanların nezaretinde karışık meyve bahçesi tesis edildi. Bu çalışmada 16 dekar kiraz, 14 dekar yarı bodur elma, 2 dekar da tam bodur elma ile 9 dekar bağ tesis edildi. Bu köyümüzde geçiş ve sertifikalandırma çalışmaları başlatılmıştır. Bu köyümüzde ve Konya’mızın genelinde iç ve dış pazarın talepleri doğrultusunda çeşitlilik artacaktır. Çiftçilerimizin yoğun isteği üzerine proje kapsamında güz dikimi yapılacaktır.
Facebook'ta Yayınla>