Kabakgillerde hastalık yapan iki önemli virüs vardır. Bunlardan bir tanesi Kabak Sarı Mozaik Virüsü, diğeri de Kabak Mozaik Virüsüdür. Her iki virüs de bütün kabakgil bitkilerinde hastalığa yol açar.
Belirtileri: Bu virüslerin oluşturduğu hastalıkların ilk belirtileri yapraklar üzerinde sarı-yeşilimsi lekeler şeklinde başlar. Bu ilk belirtilerden sonra bitkinin tümünde mozaik, damar bantlaşması, yaprak deformasyonu ve bodurluk görülür. Damarlar arasında kabarcıklaşma başlar ve kol atma duraklar. Meyvelerde de sarımsı yeşil renk değişimi ve kabarcıklaşma oluşur. Meyve şekli bozulup kıvrılır. Şiddetli enfeksiyonlarda gövdede çatlamalara ve nihayetinde bitkilerde ölüm görülür. Direkt olarak meyvede zarar yaptığı için verimde % 40’lara varan zarara neden olur. Kabakgillerde meyvede belirti oluşturan virüslerin başında bu virüsler gelmektedir. Enfeksiyon zamanına ve şiddetine bağlı olarak üründe kalite ve kantite kaybına yol açtığından ekonomik önem taşır.
Resim 62. Virüsünün kabakgil yaprak ve meyvelerinde oluşturduğu belirtiler.
Bulaşması
Bu virüsler hastalıklı bitki artıklarında ve yabancı otlarda yaşayışını devam ettirebilir.
Her iki virüs de mekanik olarak taşınır. Kabak Sarı Mozaik Virüsü birçok yaprak biti vektörü ile taşınırken, Kabak Mozaik Virüsü bazı böcekler ile ve de tohum ile bulaşır.
Facebook'ta Yayınla>