Hububatın arasında yetişen yabancı otlar, mahsulün topraktan alacağı suya ve gıdaya ortak olur. Güneşlenmesine mani olarak zayıf kalmasına ve dolayısıyla verimin ortalama %30-35 oranında düşmesine neden olurlar. Hasadı güçleştirir. Ayrıca mahsulün içine karışan yabancı ot tohumları, hububatın satış değerini azalttığı gibi tohumluk vasfını bozarlar.
MÜCADELESİ:
1-Kültürel önlemler:
Yabancı ot zararından korunmak için ilaçlı mücadeleden önce üreticilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:
a) Temiz ve Sertifikalı tohum kullanmak.
b) Zamanında ve tekniğine uygun nadas yapmak.
c) Ekim nöbeti (Münavebe) uygulamak.
d) Tarla çevresinin temizliğine özen göstermek.
Ancak bu tedbirlerin yeterli olmadığı hallerde yabancı otlarla mücadelenin tek yolu ot öldürücü ilaçları kullanmaktır.
2-Kimyasal (İlaçlı) Mücadele:
Bölgemiz hububat tarlalarında m2 de bir adet sarı ot, Gökbaş veya Yabani hardal otu dahi olsa ilaçlı mücadele gerekmektedir. Zira bir tek yabancı ot bir yıl sonra 300-500 ot demektir.
İlaçlama zamanı:
İlaçlama, tahılların kardeşlenme dönemleri sırasında ve yabancı otların 3-4 yapraklı olduğu zaman yapılmalıdır. Bölgemiz için en ideal devre 15 Mart-15 Nisan arasıdır. Hava şartları ilaçlama için uygun gitmediği zaman, tahılların sapa kalkma başlangıcı devresine kadar ilaçlama yapılabilir. Geç yapılan ilaçlama ile, istenilen fayda temin edilemez.
Gökbaş (Centaurea cyanus)
İlaçlama sakin, rüzgarsız ve ılık günlerde yapılmalıdır. Çok soğuk ve çok sıcak zamanlarda ilaçlama yapılmamalıdır. Yabancı ot ilaçları sıcak ve rüzgarlı havalarda 2-4 km. çevreye dağılabilirler. Bu gibi hallerde, hububat harici mahsullerde telafisi imkansız zararlar meydana getirirler.
İlaçlama şekli:
Yabancı otlarla ilaçlı, mücadelede çiftçilerimizin ilaç dozunu iyi ayarlamaları gerekir. İlaç bir dekara kaç gram tavsiye edildiyse o ölçüde kullanılmalıdır. Bir dekara atılması gereken ilaç ister 2 litre suyla, isterse 20 litre suyla atılsın neticesi değişmez. önemli olan tavsiye olunan ilaç miktarının bir dekara düşmesidir. Bu nedenle aletin deposuna ne kadar ilaç koyacağımızı tesbit etmek için basit bir deneme yapılır.
önce aletin deposu yalnız suyla doldurulur. Sonra alet çalıştırılarak, ilaçlama yapıyormuş gibi hareket edilerek, bir depo suyun ne kadar yer ıslattığı tesbit edilir.
Mesela bir dekara 150 gr. İlaç tavsiye ediliyor ise ve yaptığımız denemede bir deposu 10 dekar yer ıslatıyor ise aletimizin deposuna 10x150=1.500 gr. (1,5kg) ilaç konulacak demektir.
Kullanılacak ilaçlar:
İlacın Adı Dekara Atılacak Miktar (gr)
Agro-D-Ester 125-165 gr.
Cornex-Ester 125-165 gr
Kor Ester 125-165 gr.
Yukarıda belirtilen ilaçlar sebze ve meyve ağaçlarından uzak sahalarda, geniş hububat alanlarında kullanılması uygundur.
İlacın Adı Dekara Atılacak Miktar (gr)Mustang 50-70 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)
Derby 5-7 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)
Arrat 15-20 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)
Atlantis 25-30 gr.(dar ve geniş yapraklı yabancı ot ilacı)
Atribut 10 gr. (püsküllü çayır, yabani yulafa karşı)
Puma Süper 60-100 gr. (yabani yulaf, tilki kuyruğuna etkili)
Yukarıda belirtilen ve hizalarında gösterilen dekara atılacak, ilaç miktarları; hububatın kardeşlenme esnasında ve otların 3-5 yapraklı döneminde, hububatın kamışa kalkmadan ve otlarında çiçek açmaya yaklaştığı dönemde mücadele yapılmalıdır.
NOT:NOT: Hububat tarlalarında yabancı otlara karşı ilaçlamada daha bilgili hareket etmek isterseniz; Size en yakın, İl Müdürlüğüne, İlçe Müdürlüğüne danışınız.
Yabancı ot tohumları
(Gökbaş) - (Köy Göçüren)
Facebook'ta Yayınla>