[Pachytychius hordei (Brulle) (Coleoptera:Curculionidae)]
Tanımı ve Yaşayışı:
Hububat hortumluböceÄŸi ergini 3-4 mm boyda ve kahverenginde olup, sırtın ön kısmı koyu kahverengidir. BaÅŸ, petek gözlerden sonra uzamış ve hortum biçimini almıştır. Zararlı kışı ergin olarak toprakta geçirir. Mart ayının ikinci yarısından sonra toplam yağışın 10 mm’nin üzerine çıktığı ve bu dönem (8-10 gün) içerisinde ortalama sıcaklığın 10°C’nin üzerinde bulunduÄŸu günlerden sonra, erginler topraktan çıkmaya baÅŸlar. Erginler çiftleÅŸtikten sonra yumurta bırakır, yumurtalar iklim koÅŸullarına baÄŸlı olarak 11-15 günde açılır. Larvalar, süt ve sarı olum dönemleri boyunca tane içinde beslenirler.
Hububat hortumluböceği ergini ve buğday yaprağında meydana getirdiği zarar
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf ile yabani Buğdaygillerde beslenmektedir. Zararını ergin ve larva döneminde yapmaktadır. Hububatın kardeşlenme döneminde topraktan çıkan erginler; yaprak, sap ve başaklarda beslenmektedir. Yaprak ayasının kendi ekseni etrafında kıvrık olduğu sırada, beslenme sonucu delikler meydana gelir. Bu delikler yaprağın gelişerek açılması ve yüzeyin gelişmesi ile yaprak ayasında paralelimsi sıralar ve her sırada karakteristik beslenme delikleri şeklinde ortaya çıkar. Erginin başaklarda beslenmesi sonucunda, tane sayısı ve ağırlığında azalma meydana gelir. Asıl zararı larvalar meydana getirmekte olup, süt ve sarı olum dönemindeki tanelerin içini boşaltarak kavuz haline getirmesi sonucu, önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır.
Kültürel Mücadele
Sulanan yerlerde çapa bitkileri ekim nöbetine alınmalıdır. Sulanamayan yerlerde konukçusu olmayan kültür bitkileri münavebeye alınmalıdır. Buğday ve arpa hasadı gecikmeden yapılmalı ve hasat sırasında tarlaya düşen tane kaybı asgari seviyede tutulmalıdır. Nadas uygulanması ve derin sürüm yapılamsı yararlıdır.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>