(Cucumber Mosaic Virus)
Tanımı ve Yaşayışı
Hastalık etmeni Hıyar mozaik virüsü veya bu virüsün ırklarıdır. Konukçularının kök, gövde ve yapraklarında bulunur. Hastalıklı bitki artıklarında ve yabancı otlarda yaşayışını devam ettirebilir. Mekanik olarak kolaylıkla taşınan virüs yaprak bitleri ile de yayılır. Hıyar, kavun, karpuz, kabak, muz, domates, biber, börülce ve mısır etmenin konukçuları arasındadır.
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Hastalığın ilk belirtileri genç yapraklar üzerinde, damarlar arasında görülen küçük yeşilimsi sarı lekelerdir. Daha sonra bitkinin tümünde şiddetli bir mozaik, yaprak deformasyonu ve bodurluk görülür. Meyve şekli bozulup kıvrılır. Enfeksiyonun zamanına ve şiddetine bağlı olarak üründe kalite ve verim kaybına yol açtığından ekonomik önem taşır.
Hıyar Mozaik virüsünün yapraktaki ve meyvedeki belirtisi.
Kültürel Mücadele
Hastalıklı bitkiler imha edilerek bunlardan tohum alınmamalı, tarla yabancı otlardan temizlenmeli, genel alet ekipman temizlik kurallarına uyulmalı ve sertifikalı tohum kullanılmadır. Yerel çeşitlerden tohum alınacaksa tohumlar sıcak su ile muamele edilmelidir. Yaprakbiti, Beyazsinek ve Thrips gibi zararlılar virüs vektörü olduğundan bu zararlıların varlığına müsaade edilmemelidir. Tütün bitkisi bu hastalığa hassas olduğu ve yayılmasını hızlandırdığı için çalışma esnasında sık sık sigara içilmemeli, mümkünse eldiven kullanılmalı ve sigara izmaritleri hastalık riski olan tarla veya seralarda yerlere atılmamalıdır. Ekim nöbetine riayet edilmelidir.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>