Peronospora arborescens (Berk.) de Bary
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Fungusun konidiosporlan limon şeklindedir. Konidiospor taşıyıcıları çengellidir. Patojen topraktaki bitki parçaları üzerinde oospor halinde kışlar. Bunun yanında tohumda veya tohumluğa karışmış bitki artıkları üzerinde de bulunabilir. İlk enfeksiyonlardan oosporlar sorumludur. Primer enfeksiyon noktalarında oluşan konidiosporlar nemli ve rüzgarlı havalarda sekonder enfeksiyonlara yol açar. Etmen daha sonra konukçu dokusunda tekrar oospor oluşturarak ekosistemdeki yerini sağlamlaştırır.
2. BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI
Mildiyö belirtileri bitkiler henüz fide döneminde iken başlar. Yapraklarda sarımtrak lekeler belirir. Nemli havalarda bu lekelerin altında etmen gri renkli bir fungal örtü oluşturur. Sıcak ve kurak havalarda sarı lekeler kuruyarak nekrotik lekelere dönüşür. Bu lekelerin alt yüzeylerinde fungal örtü görülmez.
Patojen, bitkileri büyüme noktasından enfekte ederse, bitkiler bodur kalır ve bu tipte belirti sergileyen bitkiler kapsül de oluşturamazlar. Hastalıklı yapraklar kıvrılır ve kıvırcıklasın Belirtiler çiçek saplarında da görülür. Bu durumda çiçek saplan kıvrılır ve bükülür.
Hastalık, ekim nöbeti yapılmadığında ve iklim koşulları patojen için uygun gittiğinde, haşhaş tarımını engelleyici boyutlara ulaşabilir.
Hastalık, ülkemizin haşhaş tarımı yapılan tüm alanlarında zaman zaman görülür.
3. KONUKÇULARI
Patojen, sadece haşhaş bitkisini hastalandırır.
4. MÜCADELESİ:
4.1. Kültürel önlemler
— Sık tohum ekiminden kaçınılmalıdır.
— Bulaşık alanlarda, hububatla ekim nöbetine gidilmelidir. Böylece etmenin inokulum potansiyeli azaltılmış olur.
— Erken dönemde enfeksiyona uğramış genç bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır.
4.2. Kimyasal Mücadele
Haşhaş mildiyösüne karşı ülkemizde ruhsatlı bir preparat bulunmamaktadır.
Facebook'ta Yayınla>