Tanımı ve Yaşayışı: Erginler kül renginde, 6-7 mm boyunda ve hortumludur. Larvaları bacaksız, tombul ve kıvrıktır.
Resim 47. Fındık kurdunun ergini ve Fındık kurdunun larvası.
İlk erginler iklime bağlı olarak mart ayı başında görülse de, yoğun olarak ergin çıkışı mayıs başlarında olur. Bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır.
Zarar Şekli: Fındık kurdu, meyvelerde beslenme ve yumurta bırakma suretiyle zararlı olur. Erginler önce karanfillerde zarar yapar. Daha sonraları fındığın meyve kabuğunu hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirir ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımda beslenir. Bu şekilde normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı renk alır ve bu renk daha sonra kabuk üzerinde de belirir. Bu zarar şekline “Sarı Karamuk” denir. Normal iriliğe ulaşan meyve zarara uğrarsa (ergin normal iriliğe ulaşan meyvede beslenirse) meyve içi kararır, meyve kabuklarındaki çatlaklardan dışarı siyah bir akıntı, zuluf ve kabuğu kirletir ve bu şekilde de “Kara Karamuk” adı verilen zarar meydana gelir. Bir böcek beslenme yoluyla yaklaşık 80 meyveye zarar verir.
Resim 48. Fındık kurdu ergininin meyvede beslenmesi ve delikli fındık daneleri.
Mücadelesi: Fındık kurdu ile mücadelede, fındık bahçesinin çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerinde önemli bir etkendir. Ancak bu işlemin bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.
Fındık kurduna karşı kimyasal mücadelede, meyvelerin zararlıdan korunması amaçlanır. Bunun için erginlerin zararlı oldukları dönemlerde bahçeleri ilaçlı bulundurmak gerekir. Bu bakımdan ilaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin (yoğun olan çeşitlerin) yarıdan fazlası mercimek iriliğine ulaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Bu dönem Karadeniz bölgesinde genellikle nisan sonu mayıs başına (sahil kuşakta), orta ve yüksek kuşakta ise sahil kuşaktan 1-2 hafta sonraya rastlamaktadır. Bu dönemlerde mücadele zamanı, Tarım İl ve İlçe müdürlükleri tarafından duyurulmaktadır. Bu dönemde, ilaçlı mücadele düşünülen bahçelerde böcek yoğunluğunun belirlenmesi gerekir. Bunun için yaklaşık 10 dekarlık bir bahçede 10 ocakta ki dallar 3 x 3.5 m’lik bir beyaz bez üzerine silkelenir ve 10 ocakta 2 ve daha fazla ergin düşerse bu bahçede ilaçlı mücadele yapmak gerekir.
Böcek yoğunluğunun yüksek olduğu bahçelerde, Fındık kurdu’ nun yumurta koyarak yaptığı zararı önlemek için mayıs sonu haziran başlarında ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır.
Facebook'ta Yayınla>