Ağısız bölgelerde (koltukaltı, kuyrukaltı) daha belirgin ve fazladır. Koyunlarda ölüm oranı Enfeksiyöz Koriza kanatlıların, infraorbital sinusların yangısı ve yüzün şişmesi, akut safhada burundan akıntıların gelmesi ile karakterize bir enfeksiyondur. Etkeni; haemophilus gallinarim’ dur.
Bulaşma:
Sindirim ve solunum sistemi ile olmaktadır. Ortamın soğuk, rutubetli ve bakımsız olması ile diğer stres faktörlerinin etkisinde olması hayvanların etkenle bulaşmasında rol oynamaktadır. Damlacık enfeksiyonu şeklinde duyarlı hayvanlara da bulaşmaktadır.
Klinik bulgular:
Enfeksiyon 8-12 haftalık piliçlerde görülmektedir. İnkübasyon 48 saat kadardır. Hastalığın akut dönemlerinde yüzün sinuslarının şişmesi ile burundan önce berrak sonraları purulent akıntı gelmesi tipiktir. Ayrıca konjuktivitis nedeni ile gözler kapalıdır. Piliçlerin yeme ve içmesini engeller. Burun deliklerinin kapanması sonucu hayvanın yeme içmesi engellenir. Burun deliklerinin kapanması sonucu solunum güçlüğü görülür. Hastalıkta morbidite yüksek olmasına rağmen mortalite düşüktür. İyileşenler portör kalırlar.
Hastalığın kronikleştiği kümeslerde hayvanların yumurta verimlerinde düşüşler, zayıflama, iştahsızlık, öksürük, tıksırık ve hırıltılı solumalar dikkat çeker.
Teşhis:
Hastalık IB, ILT, CRD, tavuk kolerası gibi enfeksiyonlarla ve vitamin (A) eksikliği ile karışabilir. Kesin teşhis, etken izolasyonu ve idendifikasyonu ile yapılır.
Tedavi ve korunma:
* Geniş spektrumlu antibiyotiklerle tedaviye çalışılır.
* Hastalıktan ölenler itlaf edilir.
* Stres faktörleri ortadan kaldırılır.
* Hastalıktan şüpheli durumda sülfamidler verilir.
* Kümeslerin hijyenik olmasına dikkat edilir.
Facebook'ta Yayınla>