Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü

(Alternaria mali )

Tanımı ve Yaşayışı

Alternaria mali fungal hastalık etmeni olup, etmen kış gibi olumsuz koşulları yere dökülen yapraklarda, dormant (uyuyan) gözlerde ve gövde ya da dallardaki yaralarda geçirmektedir. İlk enfeksiyonları geç ilkbahara doğru ortaya çıkar ve sekonder enfeksiyonlar ise sıcak, yağışlı ve nemli geçen havalarda meydana gelir. Enfeksiyonlar 20-24 °C gibi uygun olan sıcaklıklarda 5-6 saat içerisinde gerçekleşmektedir.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Alternaria mali yaprak ve ince dalları etkiler, nadirde olsa meyveler üzerinde zarar oluşturmaktadır. Yapraktaki lekeler geç bahar ile yaz başlarında görülür, başlangıçta lekeler bir kaç mm çapında, yuvarlak, kahverengi ve etrafı genellikle mor bir leke ile kuşatılmıştır. Bazı lekeler ise sonradan genişleme göstererek, biçimsiz ve koyu kahverengi renk almaktadırlar. Ağır enfeksiyonlar sonucunda yapraklarda dökülmeler görülebilir, özellikle kırmızı örümcek zararı olduğunda yaprak dökülmesi daha şiddetli olmaktadır. Gövde lezyonları bir dereceye kadar çökük, yuvarlak ve çatlaklar ile siyahımsı lekeler seklindedir (Şekil 5-6). Etmenin konukçuları elma ve armuttur.

Hastalık etmeninin yapraktaki ve meyvedeki belirtisi  

Kültürel Mücadele

Hastalıkla mücadelede ağaçların yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Hastalık etmeni yabancı otları konukçu olarak kullandığı için bahçede yabancı ot kontrolü yapılmalıdır. Meyvelerin elle toplanmasında dikkatli olunmalı, Toplama ve paketleme esnasında ezilmemelidir. Hasattan sonra bekletilmeden bir an önce depoya alınmalıdır. Hasat esnasında gerekli titizliğin gösterilmesi depolama ömrünü etkileyeceği de unutulmamalardır. Depolama atmosferi ve sıcaklığı uygun olmalı, meyvenin muhafazası optimum şartlarda olmalıdır. Depoda ortalama sıcaklık Starking ve Golden Delicious için 0oC. Amasya elması için ise +1-1,5 oC uygun depolama sıcaklığıdır. Depo neminin ise %90-95 oranlarında olması gerekmektedir. Toplama yapılacak olan kasa veya sepetin yüzeyi %0.5 klor solusyonu (1 ölçü %5lik KLOR + 9 ölçü SU) ile dezenfekte edilmeli veya meyve kasalara konmadan önce buhardan geçirilmelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007