[Zabrus spp. (Coleoptera: Carabidae)]
Tanımı ve Yaşayışı
Erginlerin sırt kısımları dış bükey ve parlak siyah renklidir. Sırtlarında uzunlamasına nokta ve çizgiler vardır (Şekil 61). Mayıs ayından itibaren erginler çıkar. Erginler yazın sıcak günlerinde toprak içinde yazlamaya girer. Sonbahar yağışlarının başlaması ile topraktan çıkan erginler yumurtalarını toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar zarar yapmaya başlar. Yılda bir döl verir.
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Ekin kamburböceğinin zararı, yaşam dönemine göre üç şekilde görülür. Genç larvalar, sonbahar aylarında uygun koşulları bulduklarında ekin yapraklarını toprak içine çekerek yerler (Şekil 63). Olgunlarvalar, ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek zararlı olurlar. Yoğun zararda tarla içinde yer yer boşluklar görülür.
Ekin kambur böceği genç larvası ve Ekin kambur böceği’nin yaptığı yenik zararı
Ekin kambur böceği ergini ve zarar görmüş tarla
Erginler ise hasada yakın günlerde başak tanelerini, hububat ekiminden sonra ise toprak altındaki taneleri kemirerek zararlı olurlar.
Kültürel Mücadele
Aynı tarlaya üst üste bir kaç yıl buğday veya bu zararlının tercih edeceği buğdaygilden başka bir tür ekildiğinde, yoğunlukla beraber zarar da artmaktadır. Bu nedenle ekim nöbetine gerekli önem verilmelidir. Nadasa bırakılan tarlalar uygun bir zamanda derince sürülmek suretiyle yabancı otlar yok edilirse zararı daha da azalır. Böylece tarladaki besin kaynakları ortadan kalkacağı gibi birçok larva ve pupa da toprağı sürme esnasında yok edilmiş olur. Tahıllar olgunlaştıktan sonra tarlada ne kadar fazla kalırsa hasat esnasında tohumların toprağa dökülme oranı da o kadar artar. Bu da erginlere ve ileride de larvalara bol besin kaynağı oluşturacağı için çoğalması teşvik edilmiş olur. Bu nedenle hasat geciktirilmeden yapılmalıdır.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>