Syringopais temperatellaLed. (Lepidoptera: Scythridae)]
Tanımı ve Yaşayışı:
Ekin güvesi erkek kelebeğinin ön kanatları altın sarısı renkte pullarla kaplanmış, arka kanatları kirli gri, kenarları boz renkte ve bol tüylüdür. Dinlenme halinde üstten bakıldığında arka kanatların uçları kırlangıçkuyruğu gibi ters (V) şeklindedir (Şekil 39). Dişi kelebeğin üst kanatlarının son kısmında kahve-rengimsi siyah bant bulunmaktadır. Ekin güvesi kelebekleri iklim şartlarına bağlı olarak hububat tarlalarında genellikle mayıs ayı içerisinde görülür. Dişiler yumurtalarını topraktaki çatlaklara kümeler halinde bırakır. İki hafta içinde yumurtalardan çıkan larvalar 15-20 cm toprak derinliğinde diyapoza girerler. Sonbaharda ilk yağmurlardan sonra larvalar aktif hale geçerek yaklaşık 2 ay süresince beslenirler. Zararlı yılda bir döl verir.
Ekin güvesi ergini ve Ekin güvesi larvasının buğday yaprağında meydana getirdiği zarar
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Ekin güvesinin esas konukçusu buğday, arpa ve yulaftır. Ayrıca yabani Buğdaygiller, tarla sarmaşığı, ayrık otu, hardal, çayır, tekesakalı gibi otlar konukçuları arasındadır. Zararı larvalar yapar. Larvalar, hububat yapraklarının iki epidermisi arasındaki yeşil dokuyu yiyerek yaprağın uç kısımlarından itibaren kurumasına sebep olurlar. Geniş çapta zarara uğramış bir tarlada genel bir renk açılması olur ve uzaktan samyeli vurmuş hissini uyandırır. Sonbahar aylarının yağışlı, ilkbahar aylarının kurak geçtiği yıllarda hububat tarlalarında önemli derecede verim kaybına neden oldukları saptanmıştır.
Kültürel Mücadele
Hasattan hemen sonra yapılacak derin sürme (1-2 kez 15-20 cm derinliğinde), diyapoza girmiş yeni larvaların büyük bir kısmının ölmesine ve popülasyonun azalmasına yardımcı olur. Ekin güvesi ile bulaşık sahalara en az iki yıl hububat ekilmemeli, hububatın yerine susam, Baklagil, pamuk, darı ve karpuz gibi çapa bitkileri münavebeye girmelidir. Sulanan tarlalarda zarar azalmaktadır. Bu nedenle kurak geçen yıllarda hububatın sulanması ile Ekin güvesinin zararı önlenebilir.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>