[Gryllotalpa gryllotalpa (L.) (Orthoptera: Gryllotalpidae)]
Tanımı ve Yaşayışı
Ergin kızılımtırak kahverengi veya kirli koyu esmerdir. Baş ileri uzanmıştır. Ön bacak toprağı kazmak için özel bir şekil almış olup, kanatları kısadır. Ergin vücut uzunluğu 40-60 mm boyundadır. Gündüzleri ön bacakları ile açtıkları galerilerde yaşarlar. Bu nedenle galeri açmaya uygun olan kültüre alınmış, nemli ve bol humuslu toprakları seçerler. Dişi yumurtasını toprakta hazırladığı yuva içine bırakır. Bir dişi 200-300 yumurta bırakabilir. Yumurtadan çıkan nimfler birkaç hafta gruplar halinde bu yuvalar içinde kalırlar.
Danaburnu zararı ve Danaburnu ergini.
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Polifag bir zararlıdır. Domates, biber, patlıcan, pancar, patates, havuç, karnabahar, marul, soğan, lahana, kavun, çeltik, buğday, mısır, ayçiçeği, tütün, pamuk, süs bitkileri, çilek, ıspanak, tatlı patates, şalgam meyve ve orman fidanlarında zarar yapar. Ergin ve nimfleri toprak içinde galeri açarak ilerlerken rastladıkları tohum, kök, yumru gibi her tür bitkisel materyali kemirerek zarar verirler. Özellikle yeni dikilmiş veya yeni çimlenmiş sebze fidelerinin köklerini keserek kurumalarına neden olur ve yumrulu sebzelerin yumrularını kemirirler. Danaburnu yüksek yoğunluklarda oldukça büyük ölçüde zarara neden olmaktadır.
Kültürel Mücadele
Her yıl zarar verdiği yerlerde tarla derin sürülerek zararlının toprak içindeki nimf ve erginlerinin toprak yüzeyine çıkarılıp kümes hayvanları ve kuşlar tarafından yenilmesi sağlanmalı ve böylece toprak işleme ile zararlının yumurta ve nimflerinin gelişmeleri engellenmelidir. Danaburnu gübreli ve sıcak toprakları sevdiği için, yaz sonuna doğru kümeler halinde bahçelerin uygun yerlerine yanmamış çiftlik gübre bırakılması, ilkbaharda burada toplanan nimf ve erginlerin toplatılarak öldürülmesi popülasyonu azaltma bakımından oldukça yararlıdır.
Ayrıca küçük bahçelerde mümkün olduğunca göllenecek şekilde su altında bırakılarak danaburnu nimf ve erginleri öldürülebilir. Yine küçük bahçelerde arap sabunu ya da bulaşık deterjanı karıştırılmış su danaburnu deliklerine dökülerek bir kaç dakika içinde hızla toprak üstüne çıkmaları sağlanır ve henüz kendine gelmeden hemen toplatılıp imha edilebilirler. Aslında mücadelesi zor gibi görünen bu zararlının beslenme ve barınma davranışına göre yukarıda sıralanan yöntemlerden yararlanılarak mücadele edilebilir ve yıldan yıla popülasyonu ve zarar oranı kolaylıkla azaltılabilir.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>