Tanımı ve Yaşayışı: Dişiler 3-3.5 mm, erkekler 2 mm uzunlukta, yarım küre şeklinde ve koyu kahverenginde böceklerdir.
Resim 49. Dalkıran’ın diÅŸisi ve erkeÄŸi
Dalkıran erginleri, kışı bulaşık dallardaki galeriler içinde ergin olarak geçirirler. Mart ayından itibaren hava sıcaklığı 18-20 oC’ ye çıkınca 2-3 defa çıkış yaparlar. Bu dönemde çıkan erginler, bir yıl önce kışı bulaşık dallardaki galerilerde geçiren erginlerdir. Bu nedenle bulaşık dalların bahçede bırakılmaması ve mart ayına kadar bahçeden uzaklaÅŸtırılması gerekir. Erginlerin asıl ve yoÄŸun çıkışı haziran sonu ile aÄŸustos ayının ilk haftası arasındaki yaklaşık 6 haftalık bir periyotta gerçekleÅŸir. Bu dönem kimyasal mücadele açısından son derece önemlidir. Atılan ilaçların hedef olan zararlıyı öldürebilmesi için erginlerin galeri dışında (dışarıda) olması gerekir.
Zarar Şekli: Ergin dişiler fındık dallarının sürgün diplerinden 2 mm çapında yuvarlak delikler açarak giriş yaparlar. Böceğin giriş yaptığı yerde akıntılar oluşur ve dal üzerinde ağlama şeklinde lekeler meydana gelir.
Resim 50. Dalkıran’ın giriÅŸ deliÄŸi ve meydana getirdiÄŸi akıntı.
Dal içine giren böcek burada galeriler açarak yumurtalar bırakır ve bu şekilde neslini devam ettirir. Böcek tarafından açılan delik ve galeriler nedeniyle fındık dalları kurur veya kırılır. Bu şekilde mahsul veren dallar ortadan kalkar ve direkt olarak zarar yapmış olur.
Resim 51. Dalkıran’ın fındık dalında meydana getirdiÄŸi galeriler.
Mücadelesi: Hasattan sonra bahçedeki bulaşık dallar kesilmeli ve en geç bir sonraki yılın mart başına kadar bahçeden uzaklaştırılıp yakılmalıdır.
Kimyasal mücadeleye karar vermek için yoğunluk tespiti yapılmalıdır. Bunun için yaklaşık 10 dekarlık bahçede, 10 ocakta mart-nisan aylarında ocak başına bulaşık (delikli) dallar sayılır ve kaydedilir. Daha sonra haziran sonunda aynı şekilde 10 ocakta bulaşık (delikli) dallar sayılır ve ilk sayıma göre ortalama 3 yeni galeri bulunursa orada ilaçlamaya karar verilir.
Facebook'ta Yayınla>