(Cytospora leucostoma)
Tanımı ve Yaşayışı
Fungus ilk enfeksiyondan yaklaşık 4-5 hafta sonra enfeksiyon noktası etrafındaki ölü dokuda piknitlerini oluşturmaya başlar. Hastalığın aktif olduğu dönemler olan ilkbahar ve sonbahar aylarında etmen yara yerlerinden bitkiye giriş yapar.
Bulaşma daha çok budama yaraları, böcek yaraları, kış donları sırasında oluşan kabuk çatlakları ve sonbaharda dökülen yaprak izi ve meyve saplarından olur.
Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli
Hastalık belirtileri gövde, ana dal ve yan dallarda kanser, daha ince dallarda ise kuruma ve geriye doğru ölüm şeklinde ortaya çıkar. Kanser ilk önce kabuk dokusunun dairesel ölümü şeklindedir. Bu enfekteli kısım kahverengileşir ve çökük kalır, konukçu bitki yara etrafında kallus oluşturur. Bu arada zamk akıntısı görülür. İlkbahardaki bulaşmalar sonucunda daha kısa fakat daha çökük kanserler oluşurken, sonbahar ve kışın oluşanlar enine ve boyuna daha fazla yayılır ve daha az çökük görünür. Enfeksiyon dalın veya gövdenin çevresini tamamen sararsa enfeksiyon noktasının üstünde kalan kısım aniden solar ve yeşil olarak kurur. Hastalıklı kısımla sağlıklı yeşil doku arasında kırmızımsı kahverengi bir hat görülür. Özellikle kuru dallarda etmene ait üretken yapılar bol miktarda oluşmaktadır. Hastalık sert çekirdekli meyvelerin yetiştirildiği bütün bölgelerde yaygın olarak bulunmaktadır.
Hastalık etmeninin dalda oluşturduğu belirti
Kültürel Mücadele
Hastalık etmeni bir yara paraziti olduğundan daha çok kültürel önlemlere önem verilmelidir. Başlıcaları; Budama zamanının değiştirilmesi: Budamanın, ağaçların bu hastalığa karşı en duyarlı olduğu ılık kış ayları ya da erken ilkbahar yerine, geç ilkbahara doğru kaydırılması ve sonbaharda yapılmaması gerekir. Budama aletleri, hasta kısımlar budandıktan sonra %10’luk hipochlorit solusyonuna batırılmalı ve daha sonra sağlıklı ağaçlara geçilmelidir. Budama sonrası ilaçlama yapılmalıdır: İlkbaharda yaprak delen için yapılan ilk ilaçlama (hazır bakırlılar veya bordo bulamacı) budama sonrasına gelecek şekilde düzenlenebilir. Açık budama yaraları da aşı macunu ile kapatılmalıdır. Kanserler yaz aylarında sağlam dokuya kadar temizlenmelidir. Diğer hastalık ve zararlılar ile mücadele edilmelidir. Bahçenin tesis edildiği alan iyi drenajlı olmalı, bahçeye fazla azotlu gübre verilmemeli ve sezon sonu sulamadan kaçınmalıdır. Toprak işleme ve hasat sırasında ağaçlar yaralanmamalıdır.
("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)
(ISBN: 978-605-9175-21-0)
Facebook'ta Yayınla>