Beslenmemiz için gerekli gıda maddelerini satın alırken emeğimizin karşılığı olan parayı ödüyoruz. Para ödeyerek satın aldığımız veya kendi ürettiğimiz besin maddelerini nasıl muhafaza edelim, bu konuya değinelim.
Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinlerin önce taş, toprak, çöp gibi yabancı maddelerini ayıklayalım. Sonra bez torbalara doldurup, bu torbaları evinizin serin ve kuru bir yerine koyunuz. Eğer fazlaca almışsanız ara sıra güneşe çıkarıp havalandırın. Aldığınızda biraz yaş ise önce güneşe serip iyice kurutun çünkü taneler ve saklanılan ortam ne kadar kuru olursa bozulma ihtimali o kadar azalır.
Patates aydınlık bir yerde bekletilirse yeşillenir, çok nemli ve sıcak yerlerde çimlenir. Böyle patateslerde solanin denen zehirli madde oluşmuştur, tüketilmesi sakıncalıdır.
Patatesleri orta nemli, karanlık, hava akımı olan bir yerde saklamanız en uygunudur.
Kuru soğanınızı nemli ve sıcak yer bozar, serin, nemi az, kuru bir yerde muhafaza etmeliyiz.
Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı besinler çabuk küflenip acırlar. Bunu önlemek için önce iyice kurutmalıyız. Sonra kuru ve serin yerde saklamalıyız.
Taze sebzelerin üzerindeki çamur, toprak, toz yıkanmalı naylon torbalar içinde (Torbayı bir kaç yerden delmek şartıyla bu delikten sebzelerin fazla nemden çürümesini önler) muhafaza edilirse yaklaşık 5 gün dayanırlar.
Etlerinizi günlük tüketeceğiniz parçalara ayırıp yağlı kağıda sararak buzluğa koyun tüketeceğiniz parçayı bir gün evvel buzluktan alarak alt gözlere koyarak çözdürünüz.
Pastörize sütlerinizi kışın 2, yazın 1 gün dolapta saklayabilirsiniz. Dolaptan çıkardığınız sütünüzü ılıtmak için soba, ateş yanı ve kalorifer üstüne koymayın, sıcak su içinde 1-2 dakika tutmak kafidir.
Ekmekler naylon torba içerisinde uzun müddet saklanırsa da küflenir. Buzdolabının buzluğunda saklayıp yemeden 1 saat önce dolaptan çıkarmak lazımdır.
Yağlar sıcak ve aydınlık yerlerde acırlar. Buzdolabı yağlar için en iyi muhafaza yeridir.
Yumurtalar kirli ise katiyen yıkayıp buzdolabına koymayın kullanacağınız zaman yıkayın.
Çayı gazyağı, sabun gibi maddelerin yanında saklamayın. Cam kavanozlarda saklamak en iyisi.
Besinlerimizi satın alırken nelere dikkat edelim:
- Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste hazırlayalım.
- Satın aldığımız ambalajlı besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edelim.
- Alışveriş için tüketim kooperatiflerini tercih edelim.
- Un, bulgur, makarna, salça, yağ, şeker aylık olarak, peynir, yumurta, et, sebze, meyve haftalık olarak,ekmek ve süt günlük olarak alınmalıdır.
Facebook'ta Yayınla>