Yonca Hortumlu Böceği (Hypera variabilis):
Erginler 5-6 mm uzunlukta olup, kahverengiden griye kadar değişen renklerdedir. Baş küçük, petek gözlerden başlayarak uzamış ve hortum şeklini almıştır.
Larvalar yeşil renkli ve baş siyahtır. Larva bacaksız olup, sırtında uzunlamasına beyaz bir çizgi bulunur. Olgun larva 7-10 mm uzunluktadır.
Ergin zararı larvadan daha az olup, genellikle yaprağın orta damarı hariç yan damarları yaprak ayasını ve sürgün uçlarını yerler. Larva zararı önemlidir. Larva zararı daima bitkinin üst kısmından başlar, aşağıya doğru devam eder. Asıl zarar birinci biçime kadar olan zamandadır. Yoğunluk fazla ise zarar gören yaprakların kuruması sonucu tarla boz, gümüşi bir görünüm alır. Sulama imkanı kısıtlı ve az biçim yapılan yerlerde ekonomik önemi büyüktür.
Resim 1. Yonca Hortumlu Böceği
Mücadelesi : Kuvvetli ve sık yonca yetiştirmek önemlidir. Biçimden bir hafta önce sulama ve biçimden 7-10 gün sonrasına kadar suvermemek ile toprak yüzeyine dökülen larvaların güneş ışığının etkisinde kalması ile ölmesi sağlanmış olur. Biçimi 10-15 gün önce yapmakta etkin bir yoldur.
Kimyasal mücadelesi larvalara karşı yapıl maktadır. Genellikle nisan başından 15 mayısa kadar olan devrede mücadelesi yapılmalıdır. (Malathion %5, Carbaryl %5, Fenthion %3)
Yonca Piresi (Sminthurus viridis):
Yonca yapraklarının üst dokusunu yiyerek zarar yapar. Ergin ve nimflerin birlikte meydana getirdiği bu zarar sonucu yenik yerler beyazımsı bir renk alır. Bitki solunum ve özümleme yapmakta zorluk çeker. Bu nedenle iyi gelişemez.
Mücadelesi : Yoğunluk fazla olduğunda kimyasal mücadeleye başvurulur. (Dichlorvos 550 g/l, Carbaryl %50)
Küsküt (Cuscuta campestris) :
Küskütler tam parazit bitki olup, gilamaç, şeytan saçı, verem otu ve kızıl ot gibi adlarla anılır. Sarı renkte ipliksi bir forma sahiptir. Tohumla ve sarılıcı dalların parçaları ile çoğalır. Tohumlar ilkbaharda çimlenir, yoncayı yakalar, uzanır, topraktan ilişkisini keser ve gelişmeye devam eder. Yonca üzerinde daldan dala atlar. Bitkinin içindeki besin maddelerini emeçleri ile alarak zayıflamasına, kurumasına ve bodurlaşmasına sebep olur. Bitki tohum bağlayamaz. Yoğun yerlerde tüm ürünü yok edebilir.
Mücadelesi : İçinde küsküt tohumu görülen yonca ekilmemeli, sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Bulaşık yoncalıklara hayvan sokulup otlatılmamalıdır. Bir yoncalıktan diğerine su geçişine engel olunmalıdır. Yoğun bulaşık yoncalar sökülüp yerine konukçusu olmayan hububat, mısır v.s. yetiştirilmelidir. Yeni kurulan yoncalıklarda küsküt görüldüğünde yonca ile birlikte sökülüp yakılmalıdır. Tamamen bulaşık yoncalıklar ise küsküt çiçek açmadan önce 3-4 kez derinden biçilmelidir.
Kimyasal mücadelesi küskütler çiçek açıp tohum bağlamadan önce yoncalarla birlikte biçildikten sonra küsküt artıkları temizlenip ilaçlama yapılmalıdır. (Paraquat %20, Diquat %20, Propyzamide %50)
Resim 2. Küsküt
Korunga Kök Boğaz Kurtları (Bombecia scopiqera, sphenoptera carceli)
Bu böcekler bitkinin ikinci ve üçüncü yılında kökün orta kısmında açtığı tünellerden bitkinin kökünü içten yiyerek gelişmesini durdurmakta ve bitkinin ölmesine sebebiyet vermektedir. Zararı bu böceklerin larvaları yapmakta, bir kökün içinde 3-4 larva bulunabilmektedir.
İlaçlı mücadele çok zor ve pahalıdır. Korunga ekimlerinin üst üste aynı tarlalara yapılmaması, köklerinde böcek olan solgun sürgünlerin sökülerek imha edilmesi ve ot hasadından sonra tarlaların merdane ile bastırılması uygulanabilecek pratik yöntemlerdir.
Resim 4. Kök Boğaz Kurdu
Korunga Çiçek Tomurcuğu Zararlısı (Meligethes acicularis bristan):
Bu zararlı kışı ergin halde korunga ekim alanları civarındaki işlenmemiş arazilerde geçirmektedir. Erginler korunganın tomurcuk döneminde olduğu Haziran başından itibaren bitkilere geçerek Temmuz başlarına kadar tomurcuklarda beslenmelerine devam etmek-tedir. Böcek korunganın çiçek tomurcuklarına üst kısmından girerek içerisindeki erkek ve dişi üreme organlarını yemek suretiyle zarar yapmakta, zarar gören tomurcuklar çiçek açamayıp bir süre sonra kuruyarak dökül-mektedir. Zarar salkımların alt kısımlarındaki tomurcuklardan başlayıp yukarı doğru devam etmekte ve zamanla salkımlar tamamen çıplak kalmaktadır. Böcek bu şekildeki zararı ile korunganın tohum bağlamasını engellemektedir.
Resim 5. Çiçek Tomurcuk Zararlısı
Henüz bilinen kimyasal bir mücadele şekli yoktur. Münavebe etkili olacaktır.
Konya Tarım İl Müdürlüğü
Facebook'ta Yayınla>