ZARARI: Ayçiçeği yetiştiriciliğinde yabancı otlar verimi sınırlayan faktörlerdendir. Yabancı otlar ayçiçeği çimlenmesi ile birlikte veya sonradan çimlenirler. Yapılan araştırmalar ayçiçeğinin yabancı otlardan en fazla zarar gördüğü dönemin ayçiçeği çıkışından 1–1,5 ay sonra olduğunu göstermiştir. Bu gelişme döneminden sonra ayçiçeği fideleri süratle büyüyerek yabancı otları bastırmaktadır. Yabancı ot mücadelesi yapılmamış tarlarda % 15–100 ürün kaybı olduğu saptanmıştır.
Resim 1.Horoz İbiği (Amaranthus retroflexus)
+ MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler:
c) Ekim nöbeti (münavebe) Tarlaya üst üste ayçiçeği ekimi yabancı otların yoğunluk kazanmasına neden olur. Öneriler Ayçiçeği-buğday –mısır-fiğ
Soğan-ayçiçeği- hububat-fiğ
Ayçiçeği-buğday-şeker pancarı-fiğ
Nadas-şeker pancarı- hububat- fiğ-ayçiçeği
d) Çapalamalar yabancı otlar fazla büyümeden yapılmalıdır. Ayçiçeğinde sorun olan otlar genellikle tek yıllık otlardır.
Kimyasal Mücadele Tekniği:
Havuçta sorun olan yabancı otlarla mücadele;
a) Ekim Öncesi İlaçlama: Tarla ekime hazır hale getirildikten sonra ilaç doğrudan toprak yüzeyine pülverize edilir. Hemen ardından diskaro veya tırmık geçirilerek toprağa karıştırılır. Daha sonra ekim yapılır.
b) Çıkış Öncesi İlaçlama: Ekimden sonra yabancı otlar ve toprak yüzeyine çıkmadan önce ilaç doğrudan toprak yüzeyine pülverize edilir.
c) Çıkış Sonrası İlaçlama:
İlaçlar yabancı otlar ve ayçiçeği çıkışından sonra erken gelişme döneminde yabancı otların 2–4 yapraklı oldukları dönemde uygulanır.
Ayçiçeğinde en çok zararı geç gelişme döneminde canavar otu (Orabanche cernua) yapar. Canavar otu ayçiçeğinde önemli ürün kaybına neden olmaktadır.
Resim 2.Sirken(Chenopodium album)
Resim 3. Semiz Otu (Portulace oleracea)
Not: Kimyasal mücadele için en yakın İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ediniz.
Facebook'ta Yayınla>