Belirtileri: Bağların diğer önemli bir virüs hastalığı olan yaprak kıvrılma hastalığı en önemli belirtilerini asma yapraklarında meydana getirir. özellikle de siyah üzüm çeşitlerinde belirtileri tipiktir. Vejetasyon döneminin başında hassas çeşitlerin yapraklarında içe doğru kıvrılmalar başlar. Yaz sonu ve sonbaharda siyah üzüm çeşitlerinin yaprak ayalarında kırmızı, mor renk değişimi ortaya çıkar. Yaprak damarları ise yeşil rengini muhafaza eder. Aynı zamanda içeri doğru kıvrılma çok daha tipik bir hal alır. Beyaz üzüm çeşitlerinin yapraklarında içe doğru kıvrılma ve renk açılması tipik olur. Bu hastalığa yakalanmış asma salkımlarındaki en önemli belirti tanelerdeki renksizleşme ve olgunlaşmadaki gecikmedir. Tane tutumu az ve küçük olur.
Nasıl bulaşır
Bu hastalığın yayılması daha çok anaç bitkiler ile olmaktadır. Bunun yanında diğer üretim materyalleri ve aşı yolu ile de taşınmaktadır.
Her iki virüs hastalığının genel belirtileri ve oluşturduğu zarar kısaca şu şekilde özetlenebilir. Asmalarda zayıflama, ölüm, üründe % 80'e varan azalma, ürünün kalitesinin düşmesine, bağların vejetasyon periyodunun kısalmasına, çelik veriminin düşmesine, üretim materyalinin köklenme kabiliyetinin zayıflamasına, ürünün şeker içeriğinin azalmasına ve pazar değerinin düşmesine sebep olurlar. Ayrıca ülkemizde ekonomik önemi olan yaprak salamuracılığı dikkate alındığında, söz konusu hastalıkların önemli kayıplar meydana getirdiği açıktır.
Resim 72. Asma yaprak kıvrılma hastalığının asma yapraklarında (solda) ve salkımlarında (sağda) oluşturduğu belirtiler.
Facebook'ta Yayınla>