Alabalıkların ağız ve gırtlak çevresinde kızarıklıklarla karakterize olmuş bulaşıcı öldürücü bir hastalıktır.
Hastalığın etkeni Yersinia ruckeridir. Gram negatif hareketli basildir. Fermantatiftir. Karından flagelllalıdır. Flagella sayısı 7-8 arası değişir. Şu anda balıklarda patojen olarak bilinen beş tipi vardır.Türkiyede genelde tip 1’e rastlanır.
Hastalık gökkuşağı alabalıklarında çok görülür. Diğer alabalıklara ve sazan balıklrında da patojendir.
Gökkuşağı alabalığı 7.5 cm boya kadar olanlarında çok şiddetli seyreder. 12-12.5 cm boydan sonra ölüm oranı düşer ve kronik seyreder. Su sıcaklığı 15-18 °C’de iken çok şiddetlidir. Sıcaklık 10°C ‘ye düştüğünde ölüm tamamen durabilir. Suyun tuzluluğu artıncada patojenin etkisi artar.
Bu bakteri balıkların sindirim sistemi florasında daima mevcuttur. Sucul omurgasızlarda, yumuşakçalarda, kara memelilerinde bakteri, balıklara taşınabilecek şekilde bulunur.
En yaygın belirti ağız ve gırtlak çevresinin kızarıklığıdır. Bu bölgede deri altı kanamalar mevcuttur. Ancak son zamanlarda bu belirtiyi bariz gösterrmeyen vakalar gözlenmiştir. Çenenin ve burun kısmının inflamasyonu ve erozyonu deri rengi kararrması, yüzgeç kaidelerinde hemoralji lateral ekzoftalmus gibi belirtiler göze çarpar.
Bağırsakta ve vücutta yağlanma, kas kanamaları, bağırsağın sarı seröz bir sıvıyla dolması ile göze çarpar. Dalak ve böbrek şişmesi görülebilir. Bu hastalıkda kalp zarı iltihabı ayırıcı bir belirti olarak gözlenebilir.
Tedavide formalin banyosu ve sonrasında antibiyotik tedavisi uygundur. Byctril 5 0 mg/kg ğızdan 7 gün kullanılmış ve başarılı olmuştur. (özellikle sabah yeminde verilmeli) Dış ülkelerdeki denemelrde ise metilen mavisi 5 gr/kg yeme 5 gün müddetle verilmiş ve başarılı olunmuştur.
Oxytetracyclin 6.5 mg/kg 10 gün verilmiş, etkili olmuş. Sülfamerazinin 200 mg/kg 5 gün tedavi etmiş.Sülfanomid ve trymetoplinin karışımı antibiyotiği 50mg/kg 5 gün başarılı olmuştur. Oksolonik asit 10 mg/kg 10 gün müddetle verildiğinde başarılı olunmuş.
Koruyucu olarak bu hastalığa, dayanıklı önceden geçirmiş anaçlar kullanılmalı. vitamin E,C ve glukon yeme katılmalıdır. Vitamin A’da faydalıdır. Vitamin C 8.5gr/kg, E 0.5 gr/kg, A 48500 ünite yeme katılmalıdır (Hastalık durumunda yapılmalı ki ekonomik olsun).
Facebook'ta Yayınla>