GÃœBRELERÄ°N UYGULAMA ZAMANI VE UYGULAMA ÅžEKÄ°LLERÄ°

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.

Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek birkaç defada verilebilmektedir.

Gübrenin çok erken veya çok geç verilmesi halinde gübreden beklenen yarar büyük oranda azalmaktadır.

Gübrelerin uygulama şekli ve zamanları bitkilerin besin maddesinden yararlanmaları açısından önemlidir. Ticaret gübreleri ile organik artık uygulamalarının toprağa verilme şekilleri ve uygulama zamanları ile ilgili bir genelleme yapmak mümkün değildir. Ancak gübrelemeden elde edilmek istenen faydanın sağlanabilmesi için bu materyalleri toprağa en uygun zamanda ve doğru şekilde uygulamak gerekmektedir. Bu nedenle uygulanmak istenen gübre materyali çok iyi bilinmeli, uygulanma zamanı ve metodu o gübrenin cinsine göre belirlenmelidir. Toprağa uygulanan besin maddelerinin toprakta uzun zaman alınabilir yapıda kalamayacakları bilinmelidir.

3.1. GÜBRELERİN UYGULAMA YöNTEMLERİ

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için uygulama zamanı kadar uygulama yöntemi de çok önemlidir. Gübreleme yöntemleri yüzeye serpme, banda(sıraya) uygulama, yapraktan uygulama ve sulama ile birlikte uygulama olarak sıralanabilir.

3.1.1. YÃœZEYE SERPME

Gübrenin elle veya gübre dağıtıcı aletlerle toprak yüzeyine serpilerek uygulanmasıdır. özellikle azotlu gübreler yüzeye serpilerek uygulanmaktadır. Ekimden önce olduğu gibi ekimden sonra veya bitki geliştikten sonra da uygulanabilmektedir. Sık ekimi yapılan bitkilere kolay gübreleme sağladığından tercih edilmektedir. Çok geniş arazilerin kısa sürede ve pratik şekilde gübrelenmesinde kullanılır. Bu şekilde gübrenin uygulanması hem zaman hem de işçilikten tasarruf sağlamaktadır.

Resim 3.1. Makine ile üst gübre uygulaması (Serpme uygulama)

Resim 3.2. El ile serpme uygulama

3.1.2. BANDA UYGULAMA

Gübreler ekimden önce tohum veya fidenin 3-5 cm altına veya yanına, elle veya makinalarla uygulanır. Tahılların ve diğer tarla bitkilerinin mibzerle ekiminde tohumla birlikte gübre tohum yakınına verilmiş olur. Fosfor ve çinko gibi toprakta kolayca yarayışsız forma geçen elementler için banda uygulama en uygun yöntemdir. Köke en yakın bölgeye verildiğinden bitki kolayca alabilmektedir. Sıraya ekilen bitkilerde gübrelerin banda uygulaması önerilmektedir. Toprak yüzeyine göre alt kısmı daha nemli olacağından gübrenin yarayışlılığı artmaktadır. Gübre fiyatının yüksek olduğu ve daha az gübre kullanma zorunluluğu olduğunda banda uygulama en uygun yöntemdir.

Resim 3.3. Meyve ağaçlarında banda (taç izdüşümüne) uygulama yöntemi.

Meyve ağaçlarında banda uygulama taç izdüşümüne uygulama şeklinde yapılmaktadır. özellikle fosfor, potasyum ve mikroelement gübrelerinin taç izdüşümüne, 15-20 cm açılan derinliğe uygulanması ve uygulandıktan sonra üzerinin toprakla kapatılması gereklidir.

Fosforlu ve gerekiyorsa potasyumlu gübre erken ilkbaharda ağaç tacının altına (izdüşüme) açılacak 15-20 cm genişlik ve 15-20 derinlikte daire şeklindeki hendeğe, verilerek üzeri toprakla doldurulur.

Resim 3.4. Meyve ağaçlarında traktörle banda gübre uygulama yöntemi.

Resim 3.5. Banta gübre uygulaması

Resim 3-4’de görüldüğü gibi toprak işlemenin traktörle yapılabileceği hallerde, gübreler ağaç sıralarına paralel geçen 15-20 cm derinlikte açılan hendeklere verilebilir. 1 numaralı sıralar birinci yıl, 2 numaralı sıralar ikinci yıl gübrelenir.

Resim 3.6. Yazlık bitkilerde sıra arası üst gübre uygulaması

 

> > >  Sonraki Konu > > >

GÜBRELERİ YAPRAKTAN UYGULAMA YÖNTEMİ

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Mehmet Urcan
Yazılış Tarihi : 11.01.2024 09:24:54
  Gübreleme yöntemlerinden "ÃœSTTEN VE YANDAN GÃœBRELEME" nasıl yapılır?
Tarımda yeniyim; bazı terimlere nüfuz edemediğimden sordum.
Zahmet olacak.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 18.10.2016 20:59:07 
Cevaplayan : ahmet solmaz  
sutcu simentallari sagim donemlerinde alin sagimlarini gorerek kac lt sut verdigini gozunuzle gorun oyle alin
------------------------
Yazan : Özdoğan satılmış
Yazılış Tarihi : 23.05.2023 20:22:21
  Ben kiraz aÄŸacı diktim agaçlarim iki yaÅŸinda Dap gübresi kullanmak istiyorum nezaman kullanılır birde bu gübreyi nasıl kullanmam gerek kaç santim derinliÄŸe uygulamali
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : mehmet kepenek
Yazılış Tarihi : 23.09.2020 22:51:55
  Kayseri Yahyalı ilçesinde iki dekar tarlama 7 yıl önce 106 ve 111 çeÅŸitlerinde elma fidanı diktim gübreleme iÅŸleminide yapıyorum ancak yeterli verim alamıyorum,yüksek verim alabilmem için bahçeme hangi mevsimler ve aylarda hangi tür gübreleme iÅŸlemi yapabilirim beni aydınlatırsanız memnun olurum ÅŸimdiden teÅŸekkür ederim.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 15.06.2016 01:38:46 
Cevaplayan : sefer 
ilaçtan ziyade p.44 2.5kg-da. 100gr fe.demir-200gr kombi ve 1kg magnezyum 3 gün arayla 3-5 defa vererek kurtara bilirsiniz.
------------------------
Yazan : Nevin Turgay
Yazılış Tarihi : 31.08.2020 16:02:32
  Limon agacımızın gübrelemesi hangi sıklıkta olmalı ?
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Halil Tosun
Yazılış Tarihi : 10.08.2020 10:21:02
  Limon selvi aÄŸaçlarım var bahçemde.bunlara hangi sıklıkta ne tür bir gübre vermeliyim
Miktarı
Zamanı
Uygulama ÅŸekli ?
Teşekkürler
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 31.03.2016 15:58:03 
Cevaplayan : Lorin 
Karaman bey bende mantar misali almayı düşünüyorum, bu konuda beraber çalışabiliriz diye düşünüyorum. Hangi sehirdesiniz acaba bana yakın yerde misiniz.. yakın olsaydı çok iyi olurdu kompostlar herhangi bir zarara bozukluğa uğramadan işleme katılırız. Benimle iletişime geçer deniz sevinirim.
Cevaplama Tarihi : 7.04.2016 14:01:37 
Cevaplayan : Gul 
Ben farkli bir mantar uretmek istiyorum bu konuda desteginize ihtiyacim var
Cevaplama Tarihi : 22.04.2016 17:42:50 
Cevaplayan : Yeter 
Kültür Mantarı Sipariş Etmek İstiyorum
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007