Tarım alet ve makinalarının bakımı
Murat EKİCİ
Mühendis

Değerli çiftçilerimiz,

Tarımda çalışmaları zamanında ve kısa sürede bitirmek ancak alet ve makina kullanımı ile mümkündür.

Unutulmamalıdır ki, tarım alet ve makinaları kaliteli tohumluk kullanmak, ekimi yapılacak ürüne göre toprağı gerektiği gibi gübrelemek, zirai mücadele ve sulama gibi üretim faktörlerinden biridir ve en pahalı olanıdır.

Bugün tarımda kullanılan makinaların değerleri milyarlarla ifade ediliyor. İşte bizlere bu kadar pahalıya malolan tarım alet ve makinalarını iyi bir bakım ve gerektiği gibi kullanma ile ömürlerini normalden %20-30 daha fazla uzatmak ve en yüksek verimi almak bizim elimizdedir.

Bunun yanında tarım alet ve makinalarını bilgi ve beceri kazanmış çiftçilerin kullanmasının para ve zamandan tasarruf sağlayacağı da gözardı edilmemelidir.

Değerli çiftçiler, bir servet ödeyerek aldığımız tarım makinalarını hangar, atölye, garaj gibi kapalı yerlerinde muhafaza ediniz. Harman yerleri, bahçe ve avlu gibi soğuk, sıcak, kar ve yağmura maruz kalacak şekilde dışarıda bırakmayınız. Aksi halde makinaların istenen verimi alamadığımız gibi, kısa sürede elden çıkmasına ve milli servetin heba olmasına sebep olursunuz. Bunun için elinizdeki mevcut alet ve makinalarınızı daha iyi şartlarda korumanız için şunları yapmalısınız.

* Satın aldığınız alet ve makinalara ilişkin bakım ve kullanma klavuzlarını dikkatle okuyunuz, öğreniniz.

* Bakım ve kullanma klavuzunda istenilen bakım işlerini aynen yerine getiriniz.

* Toprak işleme ve toprak hazırlama aletlerinin çalışan ve parlamış uçları paslanmaya karşı greslenmeli, hangarda veya kapalı bir yerde muhafaza edilmelidir. Eğrilmiş ve kopmuş uçlar elden geçirilip, tamir edilmelidir. Çok aşınmış uçlar yenileri ile değiştiriniz.

* Mibzerlerle çalışmada işten önce bütün gresörlükleri gresleyiniz, dişli kutusunu kontrol ediniz ve yılda bir kere yağını değiştiriniz. Kayış ve zincirleri kontrol ediniz, gerekli ayarları yapınız. Mibzer lastiklerinin havasını kontrol ediniz, havası eksikse tamamlayınız.

Ekim işi bittikten sonra tohum ve gübre sandığını tamamen boşaltınız, makinanın her tarafını temizleyerek yağlayınız ve pasa karşı koruyunuz. Kayış ve zincirleri sökerek temizleyiniz ve rutubetsiz bir yerde muhafaza ederek, iş mevsimine kadar kapalı bir yerde muhafaza ediniz.

Zirai mücadele aletlerinin bakımında memeleri, pompa basınç boruları, regülatörleri ve bütün som kısımları pas ve kirden koruyunuz. Kullanılan çeşitli ilaçlar nötralize ediniz. Her çalışmadan sonra alet veya ekipman su ile iyi bir şekilde yıkayınız. Aşınan kısımları değiştiriniz. Pompanın çalışmasından sonra hemen temizleyiniz. Yağı kontrol ediniz, eksikse tamamlayınız. Hiç bir zaman tıkanan kısımları keskin ağızlı kesici aletlerle temizlemeyiniz. Meme contalarını kontrol ediniz. Zirai mücadele aletleri de nemden uzak ve kapalı yerlerde muhafaza ediniz.

Sağlıcakla kalın.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : İhsan yılmaz
Yazılış Tarihi : 5.12.2015 08:52:54
  Değerli bilgilerinizi okudum çok teşekkür ederim. Bize tavsiyelerinizi ilçe ve il tarım md.lüklerinde görevli arkadaşlarda yaparsanız çok memnun olurum. Kasım ayı başında ANKARA Gölbaşı ilçe tarım ve ANKARA İl tarıma taş toplama makinası kiralamak için müracaat ettim. Her iki birimde arızalı olduğunu bildirdi. Ne zaman tamir edilir diye sordum net cevap alamadım. Eğer mart ayına kadar tamir edilmez ise Bu durumun düzeltilmesi için gerekirse en üst makamlara çıkmayı düşünüyorum.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007