Konya şartlarında arıların sonbahar bakımı- beslenmesi ve kışa hazırlanması
Ramazan Özkılıç
Tekniker

Değerli arıcılar,

Bir arıcı elinde bulunan arılarını bulunduğu bölgede kuvvetli bir şekilde ilkbahara çıkarabilmesi için şunları yapmalıdır.

En son bal hasadından sonra koloni kontrolü yapılır. Kovanda bırakılacak bal miktarı hesaplanır. 10 çerçeveli bir arılı kovanın sağlıklı olarak ilkbahara çıkabilmesi için 15-20 kg. bal ve yeterince polen deposu bulunmalıdır. Arılar kış salkımına 14 derecede başlar 6-7 derecede tam teşekkülü oluşturduğundan artık çok cüzi bal tüketirler. Esas bal tüketimi kış sonunda yani ilkbaharda yavru beslemeye başlayınca hızlanır. Her iki tarafı da balla dolu çerçeveler alınmalıdır. Çünkü arılar tam sırlı balın üzerine kış soğuklarında kümelenmezler. Bir kısım gözlerin boş olduğu yerlerde daha çok kış salkımı oluştururlar.

Koloniler kışa genç, işçi arılı ve güçlü sokulmalıdır. Bal hasadından sonra yapılan bir besleme ana arıyı teşvik eder ve tekrar yumurta bıraktırır. bundan çıkan yeni ve genç nesilin bahara çıkması daha garanti olur. Yaşlı işçi arılarla kışa girilirse erkenden ömürleri dolan arılar ölür. Oysa genç işçi ile kışlayan koloni fazla zayiat vermez, üstelik ilkbaharda yavru besleme ve koloni faaliyetlerini daha iyi yürütürler. Ayrıca kışın zayıf arıların kuvvetli arılardan daha çok bal tükettikleri bir gerçektir. Yapılan bir denemede 2000 yaşlı arılı bir koloninin kışın bir ayda 500- 600 gr. bal tükettiği halde, 20 bin arılı genç bir koloninin bir ayda 600-700 gr. bal tükettiği tartılarak tesbit edilmiştir.

Ana arı kontrolü yapılır. Yaşlı analar varsa gençlerle değiştirilir. Zayıf veya anasız arılar değişik yöntemlerle birbirleriyle birleştirilir veya bölme tahtası ile bölünerek diğer kısım değişik malzemelerle doldurulur. Kovanlarda yarık, çatlak ve delik yerler varsa tamir edilir. Kovanlar bulunduğu yerde öne doğru az eğimli konulmalıdır. Rutubetsiz, sert zeminli, taban suyu olmayan, rüzgar görmeyen, yağmur ve kardan korunabilecek şekilde hazırlanmış yerlere konur. “Yazın örtü, kışın kuytu” atasözüne uyarak duvar diplerine de arılarımızı koyabiliriz.Bu dönemde plastik örtü, muşamba vs. gibi maddeler kovanların üzerine kesinlikle konmaz. Uçuş delikleri genişse, daraltılmalı veya arılar bunu propolisle kendileri yapmış olmalıdırlar.

Hastalık ve zararlılar yönünden arılar sık sık kontrol edilmelidir. özellikle varroa akarına karşı mücadele geç sonbaharda mutlaka yapılmalıdır.

Ürününüz bereketli gönlünüz hoş olsun.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Elwen
Yazılış Tarihi : 3.12.2013 13:38:14
  Evvaela hamınızı salamlayıram men genc arıçıyam yawım 17 ve demek olarki uwaqlıqdan bu iwin içersindeyem ve 75 arıyla iwleyirem.tecrübelerime essaslanaraq onu deye bilerem ki,arıların qıwdan saq çıxması üçün bal alımından sonrakı baxım çox vacibdir.bu baxım son bahar baxımı sayılır.bunun üçün bal sağımından hemen sonra arılara şurup verilerek qıw arırarının çıxmasını temin elemelıyık,bununla yanawı varova ve dıger xestelik lerle düzgün olaraq mücadile aparılmalıdır.eleve olarak ana arının yawı ve verim dereceside çox onemlidir .ana hedinden artıq yawlıdırsa o imha olunaraq yenisıyle evezlenmelidir.kovanlar arılarin qıwı ratlıqla kecireceyı derecde olmalıdır .bal ve dıgeryemlerın mıqdarı da normalara uyğun olmalıdır. Mehsulunuz bereketli ilinız uğurlu olsun
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007