BAĞCILIKTA ANAÇ SEÇİMİ İÇİN TOPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINIR

 

Amerikan Asma Anacı Seçimi İçin Toprak Örneğinin Alınması

 Asmanın ömrü çok fazla olduÄŸundan baÄŸ tesisinde yanlış anaç kullanılmaması için baÄŸ tesis edilecek araziyi yeterince ve doÄŸru temsil edecek ÅŸekilde toprak örneklerini alarak ve analiz sonucuna göre anaç kullanmamız gerekir.

 Toprak ÖrneÄŸi Nasıl Alınmalı

 Arazi hazırlanıp tesviye edildikten sonra toprağın renk, yapı, verim, eÄŸim gibi farklılık gösteren kısımlarından ayrı ayrı örnekler alınmalıdır.  Aynı özelliklerdeki arazimizin sınırlarına fazla yaklaÅŸmadan, aynı doÄŸrultu ve yönde olmamak ÅŸartıyla, 5 dekarı için 5, sonraki her 5 dekar için 1 adet hesabıyla yeterince çukur açmamız gerekir. ÖrneÄŸin aynı özellikte baÄŸ kurmak istediÄŸimiz 10 dekar arazimiz olsun.  Bir bel veya kürek ve toprak örneklerini koymak için 3 adet torba alınarak araziye gidilir.  Ã–rnek alınacak yerler ÅŸekil 1’de gösterildiÄŸi gibi iÅŸaretlenir.

 

 Åžekil 1. Aynı özellikte 10 dekar araziden örnek alınması

 GetirdiÄŸimiz kova ve torbalar üzerine 0-30,30-60 ve 60-90 cm. de- rinlikleri yazılır. Ä°ÅŸaretlenen yerlerde ÅŸekil 2’de görüldüğü gibi bel veya kürekle çu- kurlar açılır.

 

Şekil 2:Örneklerin alınma derinlikleri ve biçimleri

 Ä°ÅŸaretlenen 6 çukurun bir bel derinliÄŸindeki 0 - 30 cm ½ kg lık top- rakları 0 -30 cm yazılı kova içine,6 çukurun, iki bel derinliÄŸindeki 30 - 60 cm ½ kg lık toprakları 30 - 60 cm yazılı kova içine konulur. Aynı ÅŸekilde 6 çukurun üç bel derinliÄŸindeki 60 - 90 cm ½ kg lık toprakları 60 - 90 cm yazılı kova içine konur. Alınan bu karma örneklerden 0 - 30 cm, olanların temiz bir zemin üzerine dökülüp iyice karıştırılır ve bu karışımdan 1 kg kadarı alınarak üzerine derinliÄŸi yazılmış torbaya konur. Aynı iÅŸlemler 30 - 60 ve 60 – 90 cm. derinlikleri içinde ayrı ayrı yapılır. Neticede torba üzerlerine derinlikleri yazılı yaklaşık 1’er kg ağırlığında 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerinden alınan bu toprak örnekleri arazimizi temsil eder niteliktedir.

 Ã–rnek alındıktan sonra kurÅŸun kalemle aÅŸağıdaki soruların cevaplarının yazılarak torba içerisine konulması gerekir.

 Arazi Sahibinin Adı Soyadı :

Adresi :

Arazinin bulunduğu yer : (mevkii, ilçesi, ili)

Kurulacak bağın alanı (dekar) :

Toprak derinliÄŸi (cm) :

Sulanıyorsa nereden :

Daha önce bağ var ise anacın cinsi :

Bağın yaşı ve ne zaman söküldüğü :

Yetiştirmek istediğiniz üzüm çeşidi :

GerektiÄŸinde yeterince sulanabilir mi?

Yerel olarak toprağınıza verilen isim : (kumsal, taban, kırtaban, kır)

Taban suyu durumu :

(yazın kuyu veya tulumba suyu derinliği)

 Ã–rnekler en kısa sürede toprak tahlili yapan laboratuara arazi sahibi tarafından ulaÅŸtırılmalıdır. Toprak örnekleri analiz sonuçları ve verilen bilgiler göz önünde bulundurularak size en uygun Amerikan Asma Anaçları önerilecektir.

 Ã–nerilen saÄŸlıklı, ismine doÄŸru ve kaliteli Amerikan Asma Anaçları ve aşılı köklü ve tüplü asma fidanlarının nereden temin edileceÄŸi konusunda Ä°l Müdürlüğümüz sizlere yardımcı olacaktır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007